nejlepší recepty

Chcete si pochutnat a ušetřit? Uvařte si polévku či řízky z bezu

Smažený bezový květ
Zdroj: Thinkstockphotos
Řízky z bezových květů
Téma:

Sezóna černého bezu je tady. Keře jsou v plném květu a byla by škoda toho nevyužít. Co si takhle usmažit bezové řízky nebo uvařit polévku z květů? Přinášíme vám ty nejzajímavější recepty.

Snad při každé procházce v přírodě teď narazíte na keře obsypané trsy drobných bílých kvítků. Za pár minut máte plný košík a můžete se pustit do vaření. Květy lze upravit jak na sladko, tak na slano, vyrobit si z nich můžete i úžasnou limonádu.


Polévka z bezových květů

Příprava bezové polévky je velmi jednoduchá. Několik opláchnutých bezových listů vaříte v mléce, osolíte, opepříte a nakonec zašleháte žloutky. Přidat můžete také kořenovou zeleninu dle chuti. K polévce se hodí bílkové noky.

 

Bezové řízky

Řízkům z květů černého bezu se říká kosmatice a jsou vhodné i pro ty, kteří by si klasický řízek z masa nedali. Z mléka, vajec a mouky si vytvoříte těstíčko, které svou konzistencí připomíná palačinkové. Těsto můžete ochutit kořením či česnekem. V něm pak obalíte čerstvě natrhané květy bezu, které můžete předtím namočit do slané vody. Smažíte na rozpáleném oleji stopkami vzhůru obdobně jako placky. Poté stopky odstřihněte a placku osmažte i z druhé strany.

 

Podobně si můžete květy připravit také na sladký způsob. Těsto jednoduše dochuťte medem či cukrem, na závěr osmažené placičky posypete skořicí.

 

Sodovka z bezu

O sirupu z černého bezu už nejspíš každý slyšel, věděli jste ale, že si doma můžete připravit také bezovou sodovku? Bude potřebovat čtvrt kila cukru, čtyři litry vody, jeden citron a asi čtyři plně rozkvetlé květy černého bezu. Cukr s vodou svaříte a necháte vychladnout. Nalijete do větší sklenice (např. od okurek), přidáte na kolečka nakrájený citron a bezové květy. Hrdlo přikryjete nejlépe papírovým ubrouskem a postavíte za okna. Za tři až čtyři dny začne směs kvasit, to je pro vás znamení, že je sodovka hotová.

 

 

Bezový čaj

Klasikou je čaj ze sušených bezových květů. Je velmi zdravý, pomáhá při začínající viróze či horečkách. Je také prevencí proti skleróze a uzdravuje játra. Do hrnku stačí dát dvě lžičky sušených květů a zalít vroucí vodou, poté necháte asi 10 minut louhovat. Ideální je pít čaj vlažný.

 

Bezový med

I med perfektně působí při nachlazení a můžete ho používat úplně stejně jako včelí med. Budete potřebovat asi 30 květů bezu, tři čtvrtě litru vody, jeden citron, kilo a půl cukru a vanilkový cukr. Květy s nakrájeným citronem povaříte ve vodě a necháte alespoň den louhovat. Vývar scedíte, přidáte do něj krystalový i vanilkový cukr a vaříte, dokud nezhoustne. Hotový med přelijte do sklenic a skladujte v temnu.

mom TN.cz