SPECIÁL O HUBNUTÍ

Chcete znát osvědčené triky při hubnutí? Vyzkoušeli jsme je a fungují

Jak na správné hubnutí
Zdroj: Getty Images
Ilustrační foto
Alena Zvěřinová
Alena Zvěřinová
23.1. 2021 15:28

Je pár týdnů po svátcích, kdy podléháme laskominám na vánočních a novoročních stolech, a nastal správný čas začít shazovat nabrané kilogramy. Abyste měli hubnutí snazší, přinášíme pár osvědčených triků.

Proč toho jíme moc? Jednak spousta z nás žije ve spěchu, a proto máme zlozvyk jíst při nějaké další činnosti. A to je velká chyba! Tělo tak nedostává šanci, aby si pořádně uvědomilo, že něco konzumuje a za chvíli se přihlásí s pocitem hladu. Nebo chuti "na něco".

 

První zásadou je udělat si na jídlo dost času. V klidu si sednout a – co je nejdůležitější – každé sousto v ústech cca 30x přežvýkat, než je spolkneme. Nebudeme si při jídle číst časopis nebo knihu, nebudeme se dívat na televizi a na koukání do chytrého telefonu také zapomeneme. Plné soustředění se na jídlo nám přinese to, že organismus zažije přísun potravy na sto procent. Proto se nebude tak často hlásit o další nášup.

 

 

Druhé pravidlo spočívá v tom, že začneme používat menší talíře. Je to výborné šidítko, protože oči vidí jídlem přeplněné nádobí a náš mozek hlásí: "Jé, toho je ale hodně!" V restauracích používají úplně opačný trik – uprostřed obrovských talířů servírují hostům "bobečky" pokrmu. Tím dosáhnou, aby měl host pocit, že jedl málo a objednal si něco dalšího z jídelníčku.

 

A třetím – nejdůležitějším – přístupem je zbavit se zlozvyku "něco zobat" při sledování televize, čtení knihy apod. Průšvih je v tom, že tím do sebe na noc dostáváme obrovské množství energie. Lidé zpravidla baští u televize oříšky, chipsy a jiné kalorické bomby, které organismus v noci nestačí využít. Proto si ukládá zásoby v tukových buňkách.

 

 

Abychom se zlozvyku "ďobat něco" při sledování televize zbavili, je dobré postupovat po menších krůčcích. Utnout takový zlozvyk ze dne na den je mnohem těžší, a proto zpočátku jen nahradíme kalorické bomby něčím méně vydatným.

 

V ideálním případě na kousky nakrájenou zeleninou. A tu budeme baštit s větší chutí, když při krájení použijeme ozdobné kráječe. Vyzkoušejte si sami – když se na vás bude z talířku smát do spirály vykrájená salátová okurka, zubaté dílky rajčat nebo do mřížkových plátků nakrájená mrkev, bude vám chutnat mnohem víc než obyčejné kostičky či plátky stejné zeleniny.

 

Podívejte se na reportáž TV NOVA o novoročních předsevzetích: 

 

TN.cz