Chladné počasí je tady! Zahřejte se teplými nápoji z vína
K zimě neodmyslitelně patří i vůně klasického svařáku. Pro všechny jeho milovníky máme připravené i jiné lahodné recepty z oblíbeného vína.
Svařené víno
Budete potřebovat: 1 l červeného vína, 200 ml vody, 6 lžic krupicového cukru, 1 větší kousek skořicové kůry, 1 lžička hřebíčků - cca 5 ks, 1 hvězdička badyánu, 1 citrón.
Cukr nasypte do kastrůlku a pokropte dvěma lžícemi vody. Promíchejte a začněte zahřívat. Cukr nejprve začne pěnit a bublat, poté změní barvu z bílé přes světle hnědou směrem do tmavé. Kastrůlek stáhněte z plotýnky ve chvíli, kdy je cukr světle hnědý.
Karamel přelijte odměřeným množstvím vroucí vody. Poté opatrně míchejte, až se skoro všechen rozpustí. Přidejte všechno koření, nastrouhejte kůru z citrónu a vše společně 5 minut na středním plameni pozvolna vařte.
Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se z něj začne kouřit, a ze dna se začnou zvedat první bubliny předznamenávající var. Přes cedník k vínu přelijte obsah kastrůlku s karamelem a vypněte vařič.
Růžové opojení
Vyzkoušejte svařák z růžového vína. Růžové víno je mnohem lehčí než červené víno, obsahuje méně alkoholu, hodí se k sýrovým pokrmům, zelenině nebo bílému masu.
Budete potřebovat: růžové víno, citrón, skořici, badyán, mandarinku, jablko.
Jak nápoj připravit: Do skleněné varné konvičky nalijte růžové víno, přidejte kůrku z poloviny citrónu, skořici a badyán a přiveď těsně k bodu varu. Do hrnků vložte kousky mandarinky, jablka a plátek pomeranče.
Horký dech
Budete potřebovat: 1 l červeného víno, rum, zimní koření, cukr, citrónovou a pomerančovou kůru.
Jak nápoj připravit: Do 1litru červeného vína vymačkáte šťávu z citronu, přidáte zimní koření, vanilkový a krupicový cukr, zahřejete k bodu varu a odstavíte. Do sklenic dáte lžičku pomerančové kůry, zalijete nápojem a ozdobíte plátkem citrónu.
Teplé víno s čokoládou
Budete potřebovat: 500 ml vína, 130 ml vody, cukr, 1 čokoládu na vaření, 2 žloutky.
Čokoládu nastrouháte a nasypete do kastrůlku, přilijete vodu, přidáte cukr a vše na mírném ohni rozvaříte. Rozvařenou čokoládu odstavíte a necháte trochu vychladnout. Mezitím zahřejete víno, ale dáte pozor, aby se nevařilo.
Do hrníčku vyklepnete žloutky a rozmixujete je s uvařenou čokoládou. Za stálého šlehání ruční metličkou přilijete horké víno. Hotový nápoj přecedíte do ohřátých sklenic s ouškem.