Tipy pro zdraví

Chřipková sezóna se blíží! TIPY na recepty, která vám nakopnou imunitu

Čaj se zázvorem a citronem
Zdroj: Profimedia
Ilustrační snímek
Vondřichová
Kristýna Vondřichová
Publikováno 21. 9. 2020
Téma:

Koronavirová nákazapokračuje a k tomu nadchází období každoročních chřipek. Aby se vám nákaza vyhnula, lékaři radí dodržovat hygienu, a to i tu duševní, a preventivně pečovat o své zdraví. Nabudit imunitu před chřipkovou sezónou vám spolehlivě pomohou také recepty z našeho výběru!

Obecně platí, že prevence je základem úspěšné léčby. S nadcházejícím podzimem je třeba zdraví věnovat větší pozornost a tělo lépe zásobit živinami. Odborníci na výživu radí se zásobit česnekem, cibulí, jablky a nevyhýbat se ani chilli. Přítelem imunity jsou také citrusy a oblíbený zázvor. Zde je pět osvědčených receptů, jak nastartovat imunitu před chřipkovou sezónou!

 

Anketa

Sázíte v období chřipek na lidové recepty, nebo volíte raději lékaře?

Hlasovalo 374 lidí.

Řepné smoothie

Potřebujete:

Půl kila červené řepy
Půl kila mrkve
Půl kila jablek
Kousek čerstvého zázvoru
Limetku nebo citron
Můžete přidat mátu

 

Červená řepa patří ve zdravé výživě mezi stálice a díky vysokému obsahu vitamínů B a C a vápníku je na podporu imunity ideální. Řepu, mrkev, jablka a zázvor oloupejte a z jablek odstraňte jádřince. Přidejte vymačkanou šťávu z citronu či limetky a dejte do odšťavňovače, případně smoothiemakeru nebo mixéru.

 

Odšťavněte, případně rozmixujete. Pokud máte raději své smoothie bez drobných kousků, přefiltrujte přes sítko. Ideálně podávejte ihned, v ledničce však vydrží i tři dny. Smoothie je vhodné užívat hlavně ráno, nejlépe nalačno nebo během snídaně.

 

Cibuli a česnek odborníci doporučují v rámci prevence nejčastěji:

 

Česnekovo-citronová bomba

Potřebujete:

Cca 10 citronů
15 stroužků česneku
500 g medu
Můžete přidat malý kousek zázvoru

 

Ačkoli složení naznačuje opak, nemusíte se bát, že by vám po použití této vitaminové supersměsi v ústech zůstala pachuť česneku. Jeho typický odér spolehlivě stáhne citron.

 

Citrony vymačkejte, česnek prolisujte a vložte do mixéru. Během mixování postupně přilévejte med. Hotovou směs nalijte do skleniček, pečlivě uzavřete a nechte dva dny odstát. Směs užívejte ideálně nalačno, každé ráno jednu polévkovou lžíci. Osvědčila se i v případě, že na vás nachlazení či chřipka už dolehlo.

 

Lékaři vyzývají pacienty, aby neodkládali preventivní prohlídky. Více v reportáži TV Nova:

 

Cibulový sirup

Potřebujete:

Tři větší cibule
200 g třtinového cukru
Zhruba tři lžíce medu

 

Cibulový sirup je klasikou našich babiček. Při pravidelném užívání podpoří imunitu a při nachlazení podle odborníků pomůže s odkašláváním. Stejným způsobem lze snadno připravit také sirup zázvorový – stačí ho nastrouhat a s medem či cukrem přidat šťávu ze dvou citronů.

 

 

Cibuli nasekejte najemno a nasypejte do větší sklenice. Zasypte cukrem a přidejte med. Pro začátek není potřeba míchat, jen sklenici pečlivě uzavřete a odložte na světlé místo. Sirup se začne tvořit po necelé půlhodině. Nechte odstát nejméně čtyři hodiny a přeceďte přes sítko.

 

Pokud chcete postu urychlit, sklenici občas obraťte dnem vzhůru nebo protřepejte. Hotový sirup uložte do lednice a denně si dopřejte alespoň jednu lžíci. Pokud se rozhodnete připravit zázvorový, pak sirup není třeba cedit – odebírat ho budete postupně lžící.

 

 

Marokánský čaj

Na jeden šálek potřebujete:

Jeden dobře omytý citron
Kousek celé skořice
Snítku máty (nejlépe čerstvou, ale poslouží i sušená)
Dva kousky hřebíčku
Med podle chuti

Můžete přidat meduňku

 

Tenhle čerstvý čaj spolehlivě prohřeje a díky skořici a hřebíčku ho odborníci doporučují užívat i na noc. Uklidňuje a pomáhá uvolnit přepracovanou mysl. Pokud chcete efekt umocnit, přidejte snítku meduňky.

 

Omytý citron nakrájejte na plátky, přidejte jemně natrhanou mátu, případně i meduňku a koření. Zalijte horkou, ale nikoli vroucí vodou a vmíchejte med podle chuti. Čaj je nejlepší horký, ale skvěle chutná i po vystydnutí.

 

Dýňová polévka není vhodná jen při dietě. Pomůže také vašemu zdraví:

 

Dýňový krém s chilli

Potřebujete:

Jednu větší dýni (nejlépe hokaido)
Sůl a pepř
Koriandr (drcený)
Zázvor (sušený)
Jednu větší cibuli
Trochu oleje či másla
Chilli podle chuti

 

Pokud vás na čajíčky a smoothie příliš neužije a dáte přednost jídlu, pak je pro vás dýňová polévka ideální. Podzim je obdobím dýňové sklizně a dýně navíc podporují trávení a díky nízkému obsahu sacharidů jsou ideální, pokud držíte dietu. Krém z nich skvěle zasytí, a navíc pomůže vašemu zdraví.

 

 

Dýni rozkrojte, očistěte a zbavte semen a pokrájenou na větší kousky vložte do pekáče. Pokud použijete odrůdu hokaido, nemusíte dýni loupat. Dýni jemně posolte, popepřete a poprašte koriandrem. Zakápněte olejem či vložte kousek másla a dejte na dvacet minut péct.

 

Mezitím na oleji či másle zpěňte cibulku. Přidejte upečenou dýni a zalijte vroucí vodou, případně vývarem. Pečlivě rozmixujte ponorným mixérem a přiveďte k varu. Polévku dosolte podle chuti a přidejte špetku zázvoru a chilli, kolik snesete. Nechte krátce povařit a můžete podávat.

 

Zajištění potřebných léků v Evropské unii vázne. V reportáži TV Nova se dozvíte, co na situaci říkají poslanci:

Související témata:
TN.cz