Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Vysílání z Bruselu

Co snídají v Belgii nebo Finsku? Podívejte se na originální recepty

Zdroj: TV Nova

Ve speciálním vysílání Snídaně s Novou z Bruselu nemohla evropská snídaně chybět. Kuchař Jakub Jaroš připravil několik verzí pokrmu podle země původu. Víte, co snídají v Řecku nebo Británii?

Říká se, že snídaně je základ dne. Nejvíce tomu odpovídá asi její britská verze, která může být pro některé lidi těžká, ale zato vám energie vydrží na celý den. Základem jsou vejce, nejčastěji sázená, opečené klobásky, smažená slanina, restované žampiony a bílé fazole.

 

"Počátkem 19. století byla tato snídaně oblíbená u venkovské šlechty. Oblíbili si ji především manuálně pracující, protože to pro ně bylo hlavní jídlo dne. Ráno se naprali jídla a vydrželi až do večera," uvedl ve speciálním vysílání Snídaně s Novou kuchař Jakub Jaroš.

 

K základní verzi britské snídaně se pak přidávají další suroviny podle jednotlivých regionů nebo podle chuťových preferencí. Ve Skotsku to jsou jelítko z ovčích vnitřností a ovesné suchary, ve Walesu zase dušené mořské řasy a uzení sledi. Recept najdete ve videu na začátku článku.

 

 

Naopak rakouská snídaně, jejíž základ tvoří tzv. Bircher müsli, je poměrně lehká. Skládá se z bílého jogurtu, oslazeného medem, strouhaných jablek zakápnutých citronem a především ovesných vloček. Ty ale nesmíte zapomenout den předtím namočit, nejlépe do mléka. Müsli se pak dozdobí ořechy a ovocem.

 

Rakouská snídaně:

 

 

Belgičané zase sází na sladkou klasiku. "Doménou jsou vafle, my známe ty nadýchané, těsto je křupavé díky máslu a jedlé sodě," vysvětlil kuchař. Vafle se posypou moučkovým cukrem, ozdobí se šlehačkou nebo mascarpone, ořechy, medem a ovocem. Vafle je možné jíst i naslano.

 

Belgická snídaně:

 

V hotelích po celé Evropě se ale většinou setkáte s tzv. kontinentální snídaní. "Takový cestovatel dostane nabídku croissant, bagetka, máslo, med, džem. Jsou tam francouzské a rakouské nebo německé prvky. Sýry a salámy jsou zase holandské," sdělil Jaroš.

 

 

Kuchař ve speciálním vysílání z Bruselu doplnil kontinentální snídani ještě o řecké plněné avokádo (humusem, lehkým salátem a zakápnutým olivovým olejem) a finský chlebíček, což je tmavý chléb namazaný máslem a dozdobený salátkem a uzeným lososem.

 

Kontinentální snídaně doplněná o řecký a finský prvek:

 

 

"Napříč kontinentem jsou klasickou surovinou k snídani vajíčka na všechny způsoby, ať už sázená, míchaná, omelety, frittaty… Pro Evropu pak platí ještě párky," doplnil kuchař.

epa TN.cz