V kuřecím z Polska byly bakterie salmonely! Dostalo se do Česka
Hygienická stanice hlavního města Prahy objevila bakterie salmonely v dalším vzorku kuřecího masa. Steak dodávaný pod značkou Drůbež Dýšina je původem z Polska, hygienici doporučují maso nekonzumovat.
Pražští hygienici šetřili onemocnění salmonelózou a v rámci testování odebrali vzorky několika potravin. A u jednoho výrobku přítomnost bakterií rodu Salmonella skutečně objevili.
"Jedná se o výrobek kuřecí steak VAC 211030 bez kůže a kosti dodávaný pod značkou Drůbež Dýšina," sdělila ve zprávě Ivana Průšová z odboru hygieny dětí a mladistvých. Datum minimální trvanlivosti masa je 24.8. 2020. Bakterii objevili odborníci v šarži 1909120324.
Hygienici doporučují maso nejíst. O tom, jestli se bude výrobek vracet dodavateli, rozhodne Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státní veterinární zprávou České republiky.
Skandály s nakaženým masem z Polska jakoby nebraly konce. V poslední době české úřady zaznamenaly několik případů zásilek masa původem z Polska kontaminovaných salmonelou. Například pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, ve kterém veterináři objevili škodlivou bakterii.
V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.