Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

nemáte ho doma?

V kuřecím z Polska byly bakterie salmonely! Dostalo se do Česka

Kuřecí maso Dýšina
Zdroj: Hygienická stanice hlavního města Prahy

Hygienická stanice hlavního města Prahy objevila bakterie salmonely v dalším vzorku kuřecího masa. Steak dodávaný pod značkou Drůbež Dýšina je původem z Polska, hygienici doporučují maso nekonzumovat.

Pražští hygienici šetřili onemocnění salmonelózou a v rámci testování odebrali vzorky několika potravin. A u jednoho výrobku přítomnost bakterií rodu Salmonella skutečně objevili.

 

"Jedná se o výrobek kuřecí steak VAC 211030 bez kůže a kosti dodávaný pod značkou Drůbež Dýšina," sdělila ve zprávě Ivana Průšová z odboru hygieny dětí a mladistvých. Datum minimální trvanlivosti masa je 24.8. 2020. Bakterii objevili odborníci v šarži 1909120324.


Hygienici doporučují maso nejíst. O tom, jestli se bude výrobek vracet dodavateli, rozhodne Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státní veterinární zprávou České republiky.

 

Skandály s nakaženým masem z Polska jakoby nebraly konce. V poslední době české úřady zaznamenaly několik případů zásilek masa původem z Polska kontaminovaných salmonelou. Například pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, ve kterém veterináři objevili škodlivou bakterii.

 


V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.
 

 

mj TN.cz