DEBATY U PIVA Nastartujme Česko

Debaty u piva: Farmář prozradil, jak v obchodě poznat dobrý párek!

Téma:

Co nám roste za barákem, je pro nás nejlepší, říkávala babička. Máme řadu skvělých farmářů, kteří ale bojují se zahraniční konkurencí. O současné situaci, o zdravém stravování nebo možnostech návštěvy farem hovořil moderátor Petr Suchoň s farmáři Františkem Němcem a Dagmar Havlovou v pořadu Debaty u piva. Jejich diskuzi jste mohli na TN.cz sledovat v přímém přenosu!

Jak zemědělci často doufají v každou kapku, která spadne z nebe, tak teď se farmáři Dagmar Havlová i František Neměc v diskuzi shodli, že by aspoň do středy mělo vydržet sluníčko. Oba totiž zrovna připravují krmivo na další období.

 

 

Krize oba farmáře zasáhla úplně jinak. "My jsme hodně zaměření na agroturistiku, takže jsme teď měli výpadek příjmů z ubytování i restaurace. A zaměstnanci místo toho šli sázet," popsala Havlová.

 

To Němec tvrdí, že krize mu paradoxně ekonomicky pomohla a díky ní získal i nové zákazníky. I když to bylo za cenu toho, že musel tři měsíce jet na 110 procent. A těší se, až se Česko znovu otevře pracovníkům ze zahraničí, například z Ukrajiny.

 

Oba zemědělci popsali také obtíže spojené se suchem. "Není tráva, není seno, musela jsem zmenšovat stáda," povzdychla si Havlová. Němec řekl, že se suchem se dá narozdíl od administrativy aspoň bojovat.

 

 

Zároveň zkušený farmář popsal, jak v obchodě poznat kvalitní masný výrobek, třeba párek. "Vyšší obsah masa určitě ukazuje kvalitu. Pokud jde o složení, měl by to být krátký odstaveček, aby v tom nebyla spousta přidaných látek," radí Němec.

 

On i Havlová jsou proti návrhu části politiků, aby se zákonem stanovil podíl českých potravin na tuzemském trhu. Farmářka nápad dokonce srovnala s dobou socialismu.

 

Během pandemie začala většina lidí vařit doma. Pojďme to nezapomenout a naučme se používat ty správné potraviny. Byli jste někdy na farmě? Může to být skvělý výlet pro celou rodinu. Podíváte se, jak vše na farmách funguje a zároveň se můžete přiučit něco nového o pěstování a chovu. Poznáte, kdy se jedná o český výrobek? Je přece důležité vědět, co máte na talíři!

 

Pokud rádi podporujete domácí produkty a není vám lhostejné, co jíte, pondělní Debaty u piva byly ideálním pořadem pro vás! Kdy jindy máte příležitost dozvědět se informace přímo od samotných farmářů?

 

Vzkazovník

Debaty u piva

17:14
Klára
Proč jsme pořád odpad Evropy co se potravin týče? Dvojí kvalita atd.
17:11
Nikola T
Hezký den, na co můžeme těšit příště? Ráda vás sleduji. Vaše pravidelná divačka Nikola
16:56
Petr
Mrzí mě, že lidé v krámu sáhnou spíše po dovezených produktech, přesto napříkald chuť domácích vajec a těch běžně dostupných je nesrovnatelná (samozřejmě ku prospěchu domácích). Proč myslíte, že tomu tak je a co rozhoduje při koupi? Cena, dostupnost nebo jen prostě lidé neví, jak jsou domácí věci dobré?

 

sik TN.cz