Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Dipů není nikdy dost! Co takhle vyzkoušet rostlinné varianty?

dipy
Zdroj: Profimedia

Že jde grilovat i bez masa a všech živočišných produktů, jsme se už přesvědčili. Co za omáčky nebo dipy ale podávat k těmto dobrotám, pokud se chceme vyvarovat surovinám živočišného původu? Přinášíme recepty na 5 veganských omáček, které zachutnají naprosto všem!

Veganství už není ve společnosti nic neobvyklého, a proto jsou stále častějším tématem alternativy za živočišné produkty. Jelikož je například majonéza základem mnoha omáček, marinád a receptů, postup na veganskou variantu se bude jistě hodit mnohým z vás, kteří ještě stále tápete. Stejně tak se dá i spousta chutných dipů připravit tak, aby si na nich pochutnali všichni strávníci u stolu.


Sojanéza

• 1 šálek řepkového oleje
• ½ šálku studeného rostlinného mléka
• ½ lžičky soli
• ½ hořčice
• 1 lžička citronové šťávy

Postup: Rostlinné mléko si dáme do mísy a při postupném dolévání oleje šleháme, dokud není směs patřičně hustá. Poté zakápneme citronem, dochutíme hořčicí a podle chuti osolíme. Následně necháme minimálně půl hodiny vychladit v ledničce.

 


Olivová tapenáda k zelenině

• 80 g černých oliv
• 300 g vařených fazolí
• 2 šalotky
• 4 lžíce sezamového oleje
• 2 stroužky česneku
• Čerstvá bazalka
• Sůl

Postup: Šalotky si nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme do sklovata. Přidáme prolisovaný česnek a necháme chvilku restovat. V mixéru si mezitím rozmixujeme čerstvou bazalku a následně přidáme uvařené fazole, vypeckované olivy a cibulku s česnekem z pánvičky. Vše mixujeme do hladka a na závěr dosolíme podle chuti.

 


Avokádový dip

• ½ avokáda
• Nasekaná pažitka
• 1 lžíce rýžového sirupu
• 1 stroužek česneku
• 3 lžíce citronové šťávy
• ¼ hrnku oleje

Postup: Příprava tohoto dipu je naprosto jednoduchá. Všechny ingredience kromě oleje vložte do mixéru a rozmixujte. Olej přilévejte postupně během mixování. Mixujte tak dlouho, dokud se všechny ingredience krásně nespojí a budou mít požadovanou konzistenci.

 

  
Tofunéza

• 250 g tofu
• 1 šálek vody
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžíce citronové šťávy
• Sůl

Postup: Tofu si nakrájíme na kostičky a pět minut povaříme v osolené vodě. Poté ho spolu s vodou, olivovým olejem a citronovou šťávou rozmixujeme. Podle konzistence případně přidáváme vodu. Pokud byste se chtěli více přiblížit chuti tatarské omáčky, přidejte navíc hořčici a na kostičky pokrájenou nakládanou okurku.

 


Křenový dip

• 1.5 uzeného tofu
• 1 tofunéza
• Půl hrnku mletých vlašských ořechů
• 1 lžíce nastrouhaného křenu
• Lžička umeocta

Postup: V mixéru nameleme vlašské ořechy a smícháme spolu s tofunézou a umeoctem. Tofu s křenem si najemno nastrouháme a přidáme do připravené směsi. Vše na závěr promícháme tak, aby se veškeré ingredience spojily.

sik TN.cz