Nebezpečné potraviny

Do Česka dorazily tisíce salámů se salmonelou. Nemáte ho doma i vy?

Španělský salám 2
Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Na zdraví nebezpečný salám upozornily francouzské úřady.
Vondřichová
Kristýna Vondřichová
Publikováno 1. 10. 2020
Téma:

Pokud jste si nedávno koupili španělský salám fuet, zpozorněte! Podle informací Státní veterinární správy (SVS) se na český trh dostaly tisíce balení fermentovaného salámu od španělského výrobce, u kterých kontrola zjistila bakterie salmonely.

O tom, že může být produkt od barcelonského výrobce Embutidos Solà nebezpečný, SVS informovaly francouzské dozorové orgány. Salmonelózou v zemi totiž onemocněla řada lidí, kteří si salám koupili a snědli.

 

Fuet obsahující salmonelu se dostal také na český trh a SVS varuje, aby v případě, že lidé zjistí, že mají závadný salám doma, ho v žádném případě nejedli a vrátili ho zpět do obchodu, kde ho koupili.

 

"Možné zdravotní riziko představuje fermentovaný salám Fuet Extra 150 g od španělského výrobce Embutidos Solà, s minimální dobou trvanlivosti od 18. 10. 2020 do 4. 1. 2021," informovala veterinární správa.

 

Do Česka dorazilo přibližně 19 tisíc balení potenciálně závadného salámu. Stáhnout ze skladů se podařilo pouze sedm tisíc balení, zbylých 12 tisíc skončilo na pultech obchodů. SVS nařídila okamžité stažení z prodeje. Riziková balení putovala ze Středočeského a Jihočeského kraje do celé země.

 

 

"Dle šetření provedeného u katalánského výrobce jsou potenciálně zdravotně závadné všechny šarže salámu dodané do ČR do 4. září 2020 včetně. Výjimkou by dle informací uvedených v systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva) měla být šarže s datem minimální trvanlivosti do 16. 1. 2021, kde vyšetření provedená španělskými dozorovými orgány salmonelu nedetekovala," řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

TN.cz