Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Dodejte grilování glanc za pomoci čerstvých bylinek. Dokáží zázraky!

Bylinky
Zdroj: Thinkstockphotos

Milujete grilování a rádi byste ho ještě něčím povýšili? Vypěstujte si nebo kupte čerstvé bylinky a vaše grilování hned dostane jiný šmrnc.

Bylinky se dají při grilování využít opravdu všestranně, ačkoliv většina způsobů člověka ani nenapadne. Nezůstaňte proto pozadu a nechte se inspirovat těmito tipy!

1. Přidejte bylinky přímo do marinády na maso.

2. Naházejte snítka bylinek do alobalových měšců, ve kterých grilujete ryby či maso.

3. Napíchněte maso na větvičky z bylinek.

4. Položte bylinky přímo na rošt a na ně následně vyskládejte maso.

5. Namočené větvičky bylinek položte rovnou do rozžhaveného uhlí. 

 

 

Pokud jste ještě sami nepřišli na to, jaké kombinace vám nejvíce vyhovují, nechte se inspirovat touto tabulkou.  Seznámí vás alespoň pro začátek s tím, jaké bylinky se na co nejvíce hodí. 

 

Příliš mnoho chutí škodí

 
Stejně jako smícháním většího množství barev vznikne šedá, tak i příliš mnoho druhů koření vzájemně potlačí jedinečnou chuť jednotlivých druhů.


V případě, že s čerstvými bylinkami nemáte při grilování příliš zkušeností, použijte jich neprve málo a případně později přidejte. Nikdo přece nechce, aby byly bylinky výraznější než chuť samotného masa nebo aby v horším případě maso od bylinek nahořklo.

 

 

Univerzální marináda z bylinek

Jak už název marinády napovídá, hodí se zkrátka ke všemu. Můžete ji použít na všechny druhy masa i na ryby. Tam ale buďte opatrní a snižte množství pálivých ingrediencí, jako je česnek a chilli.


Ingredience:

• Čerstvá petrželka
• čerstvá majoránka
• čerstvé oregáno
• čerstvá šalvěj
• 2 stroužky prolisovaného česneku
• 1 malá cibule
• 1/2 červené papriky
• 1/2 mletého chilli
• lžíce kečupu
• 5 lžic oleje
• sůl a pepř
 

Postup: Všechny ingredience vložte do plastové krabičky s uzavíratelným víčkem a pořádně protřepejte. Pak přidejte maso a znovu vše promíchejte. Krabičku dejte do ledničky a nechte marinovat. 

sik TN.cz