Grilované pochoutky podle veganů - oblizujte se i bez flákoty!
Teplé letní večery pořád neustupují, a tak je stále více příležitostí sejít se u grilu se svými přáteli. Co ale připravit k jídlu, aby si pochutnal opravdu každý? Vyzkoušejte některý z našich tipů!
Pokrmy bez masa už nejsou v dnešní době nic neobvyklého, ba naopak jim přichází na chuť stále více lidí. I pokud na rošt nehodíte žádnou flákotu, dají se vykouzlit pochoutky, kterými nepohrdne zkrátka nikdo z vašich hostů.
Tofu špíz
Ingredience:
• Tofu
• Cuketa
• Paprika
• Cherry rajčata
• Cibule
• Brokolice
• Olivový olej
• Grilovací koření
• Oregano
• Sůl
Postup: Tato pochoutka je na přípravu naprosto jednoduchá, postačí vám tofu a vaše oblíbená zelenina. Tofu nakrájejte na kostičky a okořeňte například grilovacím kořením s olejem, nebo zkrátka tím, co máte rádi. Připravte si cuketu na plátky, cibuli na širší měsíčky, papriku na čtverečky, brokolici na růžičky a cherry rajčátka v celku. V misce udělejte marinádu z oleje, soli a oregana a všechnu zeleninu v ní následně promíchejte. Na špejle poté střídavě napichujte tofu a zeleninu a hotové špízy naskládejte na rošt. Grilujte do změknutí zeleniny. Abyste si špízy opravdu vychutnali, připravte si k nim i domácí omáčky a dipy na namáčení.
Portobello steak
Ingredience:
• 4 Portobello houby
• 2 stroužky česneku
• 4 lžíce balzamikového octa
• 3 lžíce olivového oleje
• Půl lžičky mletého pepře
• Špetku uzené papriky
Postup: Smíchejte balzamikový ocet, olej, pepř, papriku a prolisovaný česnek. Touto směsí potřete houby a nechte marinovat. Portobello grilujte přibližně tři minuty z každé strany a průběžně potírejte zbylou marinádou, ať mají steaky výraznější chuť. Důležité je, aby houby získaly krásně zlatavou barvu. Naplnit je můžete čím hrdlo ráčí, fantazii se meze nekladou.
Grilovaný lilek s mozzarelou a rajčaty
Ingredience:
• Lilek
• Rajčata
• Veganská mozzarella (k sehnání ve specializovaných obchodech)
• Stroužek česneku
• Čerstvá bazalka
• Sůl
• Pepř
• Olivový olej
Postup: Lilek omyjte, nakrájejte na kolečka, posolte a nechte odležet. Mezitím si připravte marinádu z prolisovaného česneku, olivového oleje, soli a pepře. Lilky nejprve ogrilujte dvě minuty z obou stran bez marinády a následně je potřete připravenou směsí. Poté nechte další dvě minuty grilovat. Na závěr přidejte na každý lilek plátek mozzarelly a rajčete a na roštu vše nechte ještě alespoň jednu až dvě minuty. Na talíři na závěr ozdobte hotovou pochoutku čerstvou bazalkou.