Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Grilování a barbecue není to samé. Víte, jaký je rozdíl?

Léto je v plném proudu a lidé se často scházejí u grilu, někteří zvou své kamarády na barbecue, nejedná se ale o úplně stejné aktivity. Hlavními rozdíly jsou způsob úpravy masa a doba, jak dlouho se pokrm připravuje.

Grilování je stále oblíbenější, mnozí už si nemohou teplé letní večery bez grilu představit, u nás méně používanou formou úpravy masa je i barbecue, které mnozí považují za to stejné. Mezi jednotlivými metodami je ale rozdíl.

 

"Grilování, když se budeme bavit o tom, jak se ty pojmy používají u nás, bereme jako přípravu na grilu venku na přímém zdroji tepla. To znamená třeba na plynovém grilu nebo uhelném," shrnul kuchař Adam Robenek. Na rozdíl od velmi rychlé přípravy na grilu a přímo nad zdrojem tepla je barbecue dlouhodobější proces, kdy se pokrmy připravují spíše v kouři za nízké teploty.

 

Velký rozdíl je pak také v tom, jaké maso připravujete. V případě barbecue se hodí spíše větší kusy masa, celá kuřata a podobně. Na grilování se hodí více menší, větší kusy se totiž na rozpáleném grilu nestíhají udělat. Díky nižší teplotě samozřejmě při barbecue výrazně narůstá čas, za jak dlouho je pokrm připraven.

 

 

"Díky tomu barbecue mám strašně rád jednoduché vaření. Málo kombinací, nechat vyniknout přirozené vlastnosti surovin, se kterými pracujeme, a používat jen takové věci, které to nějakým způsobem podtrhnou. Takže není zapotřebí to sypat nějakými složitými kořenícími směsmi ," popsal Robenek.

 

Recept na pstruha lososovitého:

 

Recept na kuřecí wrap:

TN.cz