Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Grilování bez masa: Sýrové pochoutky čtyřikrát jinak!

grilovaný halloumi sýr
Zdroj: Profimedia

Grilovací sezóna je v plném proudu a vy už máte masových steaků plné zuby? Nemusíte se bát, i bez masa se dají na grilu vykouzlit chutné zázraky. Nechte se inspirovat čtyřmi skvělými recepty na grilované sýry, kterými dostanete i zaryté masožrouty!

Hermelín se spolu s masem drží v žebříčku českých grilovaných pochoutek na nejvyšších příčkách oblíbenosti. Proč se ale trochu neodvázat a ozkoušet místo této klasiky i jiné sýrové pochoutky? Inspirujte se některým z těchto receptů a přesvědčte se sami, že u hermelínu grilování sýrů rozhodně nekončí!


Grilovaný sýr halloumi

Ingredience:
• 1 balení sýra halloumi
• Olivový olej
• Citronová šťáva
• Oregano
• Pepř

Postup: Nejprve v misce smíchejte olivový olej, šťávu z půlky citronu a čerstvé oregano spolu s trochou mletého pepře. Následně si nakrájejte sýr na plátky, které připravenou marinádou potřete. Sýr následně grilujte do zlatova přibližně 3 minuty z obou stran.

 

 

Grilovaný kozí sýr

Ingredience:
• Balení kozího sýra
• Cuketa
• Tymián
• Olivový olej
• Pepř

Postup: Omytou cuketu podélně nakrájejte na co nejtenčí plátky a obalte jimi každý sýr. Aby cuketa hezky na sýru držela a pokrm získal ještě lepší chuť, obvažte ji tymiánem. Poté všechny sýry opepřete čerstvě mletým pepřem a zakápněte olivovým olejem. Grilujte nejlépe na teflonové podložce na gril přibližně 4 minuty. Sýr raději kontrolujte, aby se vám příliš neroztekl.


Grilovaný camembert

Ingredience:
• Camembert
• Červená cibule
• Olivový olej
• Grilovací koření

Postup: Camembert uprostřed rozkrojte, dovnitř přidejte na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli a znovu přiklopte poloviny sýra k sobě. Camembert přendejte na alobal a posypejte ho vámi oblíbeným grilovacím kořením. Na závěr ho zakápněte olivovým olejem. Ne však příliš, aby vám sýr v oleji neplaval. Na gril jej vkládejte zabalený v alobalu a zhruba za 10 až 15 minut s ním můžete na talíř.

 

 

Grilovaný oštiepok

Ingredience:
• Oštiepok
• Brusinková marmeláda

Postup: Připravit oštiepok na gril je zcela jistě to nejjednodušší. Jelikož má sám od sebe zauzenou výraznou chuť, není potřeba ho čímkoliv kořenit. Stačí ho vložit na gril a grilovat z obou stran zhruba pět minut, než zezlátne. Nelekněte se, že se sýr nafoukne, to je u něj přirozené. Po grilování stačí namazat přímo na oštiepok brusinkovou marmeládu a delikatesa je hotová.


Co zvolit jako přílohu?


K sýrům se více hodí lehčí přílohy. Nic nezkazíte čerstvým zeleninovým salátkem nebo grilovanou zeleninou. Pokud by vám takováto příloha nestačila, skvěle se k sýrům hodí také čerstvé pečivo. Výborná je například ciabatta plněná olivami.

sik TN.cz