Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

oblíbené bonbony

Gumoví medvídci slaví 94 let! Jaká barva chutná nejlépe? ANKETA

Potraviny - Gumoví medvídci
Zdroj: Thinkstockphotos

Už je tomu přes 90 let, co se naše chuťové pohárky radují z želatinových bonbonů známých jako gumoví medvídci. O jejich (ne)zdravém složení a vlivu na lidský organismus se stále vedou žhavé debaty. Na jejich oblibě u dětí a dospělých to ale příliš neubralo.

Je tomu už 94 let, co se na trhu poprvé objevily želatinové bonbony známé jako gumoví medvídci. S nápadem vytvořit sladkosti s hlavou, tělem i packami různých barev a příchutí přišel zakladatel firmy Haribo Hans Riegel. Jeho múzou byli tančící medvědi na poutích.

 

Anketa

Jakou barvu medvídků máte nejraději?

Hlasovalo 1553 lidí.
S pověstí želatinových bonbonů před několika lety silně otřásla informace, že jejich hlavní složkou je kolagen, který se vyrábí z jatečního odpadu - tedy z vepřových kostí, šlach a kůží, které se dál vyvařují. Málokdo už ale ví, že k výrobě kolagenu se může použít i zdravější varianta - agar, získávaný z mořských řas.

 

Ať tak či tak, kolagen je prospěšný pro naše klouby. V medvídcích ho ale bohužel není tolik, aby měly bonbony na lidský organismus zázračný účinek.

 

 

Pozitivum, které se medvídkům nemůže upřít, je vyšší přítomnost bílkovin a téměř nulový obsah tuku. Proto si je oblíbili hlavně ti, kteří si kontrolují váhu a chtějí mlsat zdravě. Ovšem zapomínají na to, že se do sladkostí přidává cukr, který našemu tělu rozhodně neprospívá. Ve 100 gramech medvídků je přibližně 11 kostek cukru, které byste si určitě jako samotnou pochoutku nedali. U některých druhů se dá mluvit až o 80 kostkách.

 

Z čeho všeho se medvídci vyrábějí?


- glukózový sirup, cukr, želatina, dextróza, ovocná šťáva z koncentrátu, okyselující látka (kyselina citronová), ovocné a rostlinné koncentráty, aroma, leštící látky (včelí vosk bílý a žlutý, karnaubský vosk), extrakt z černého bezu, karob, sirup z invertovaného cukru

lud TN.cz