Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Rady mykologů

Ideální čas vyrazit na houby! Roste až 12 jedlých druhů a nejsou červavé

Ivan Berka
Ivan Berka
Publikováno 5. 1. 2020

Přestože je leden a venku mrzne, nastal čas houbaření. Tomuto koníčku se v posledních letech věnuje stále víc lidí. V lesích se dá aktuálně najít až 12 druhů jedlých hub a má to jednu nespornou výhodu - v současných mrazech nejsou červavé.

Pan Douda z Bozkova na Semilsku je vášnivým houbařem. A teď podle něj nastalo to pravé zimní houbařské období. Třeba penízovky sametonohé rostou po celých trsech, nejvíce v kořenech vývratů.

 

"Tady jsou třeba plodnice, které jsou úplně mladé, krásné a zdravé. Nádherné penízovky," radoval se houbař Vojtěch Douda.

 

Vánoční houba, jak se penízovce říká, vydrží teploty až do minus deseti stupňů Celsia. "Je jedinou opravdu zimní houbou, která roste i poté, co zmrzne. Určitě si ji lidé nespletou," ujistil liberecký mykolog Zdeněk Pelda.

 

A dá se najít i další hojný druh - hlíva ústřičná. "Krásná hlíva, má ještě další přírůstky," popisoval v lese Douda. "Jak říkáme, co roste v přírodě, to je biokvalita," vtipkoval mykolog.

 

Hlíva má navíc prokázané léčebné účinky. Snižuje cholesterol, podporuje tvorbu červených krvinek, zvyšuje imunitu a působí i jako přírodní antibiotikum. "Nehledají se na zemi, ale na kmenech. Člověk nesmí koukat na zem, ale na stromy a staré dříví," poradil houbař.

 

 

Největší výhodou zimního houbaření je, že na červavou houbu nenarazíte. V mrazech nemají šanci.

 

A na odumřelých větvích černého bezu téměř s jistotou najdete Jidášovo ucho, které se používá především do asijských jídel. "Z té hlívy uděláme dršťkovou polévku a penízovky použijeme na krkonošské kyselo," svěřila se houbařka Jana Pěničková.

 

Znalci ale dokážou v lese v tuto dobu objevit mnohem víc. "Z jedlých hub, jak jsem počítal, jsme jich měli 12 druhů," prohlásil Pelda.

epa TN.cz