Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Kontroly v roce 2018

Inspektoři našli tisíce závadných potravin. Tyto se šidily nejčastěji

Nákup potravin - ilustrační foto
Zdroj: Profimedia
Ilustrační foto

Přes tři a půl tisíce nevyhovujících šarží potravin a dalších výrobků odhalili vloni inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v roce 2018. Nejčastěji byly v nevyhovující kvalitě cukrovinky, med, víno, masné výrobky, mléčné výrobky a ovoce. Mezi českými potravinami našli inspektoři nejmenší podíl závadných, naopak největší byl mezi těmi dováženými ze států mimo Evropskou unii.

Podle výroční zprávy, kterou SZPI zveřejnila ve čtvrtek, provedli inspektoři v loňském roce 43 401 kontrol v provozovnách potravinářských podniků. V rámci kontrol našli 3 514 šarží nevyhovujících potravin a dalších výrobků, drtivou většinu z toho přímo na pultech obchodů.

 

"Mezi nejproblematičtější komodity z hlediska kontrolních výsledků patřil med (46,3 % nevyhovujících šarží z hodnocených), masné výrobky (19 %), víno (23,9 %), čerstvé ovoce (16,9 %), mléčné výrobky (18,3 %), skořápkové plody (28,2 %) a doplňky stravy (14 %)," uvedl mluvčí Radoslav Pospíchal. Ze zveřejněné výroční zprávy vyplývá, že ještě větší podíl nevyhovujících šarží zachytili inspektoři u čokolády a cukrovinek (53,9 %).

 

Nejpoctivějšími potravinami byly ty české, u nichž inspektoři zjistili jen 13 % nevyhovujících šarží. U potravin ze zemí EU to bylo 16,9 % a u těch ze třetích zemí to byla celá čtvrtina.

 

Vloni se při kontrolách provozoven inspektoři zvlášť zaměřili na ty, které prodávají kebab a gyros. Ve výroční zprávě upozorňují, že při tom vycházeli z informací ze zahraničí a z vlastních zkušeností. "Bezpečná příprava této potraviny je hygienicky velmi náročná a současně i pestrost použitých surovin dává možnost zaměnit deklarovanou surovinu alespoň z části za jinou, zpravidla výrazně levnější," vysvětlují inspektoři, proč se zaměřili na kebaby a gyrosy.

 

 

Ze sedmi kontrolovaných vzorků bylo pět vyhodnoceno jako závadné. V kebabech z hovězího a telecího masa totiž našli kontroloři i kuřecí a krůtí maso. Z 21 kontrolovaných provozoven zjistili u pěti porušení hygienických pravidel.

 

Inspektoři se také podívali na to, co používají restaurace a fast foody ke smažení. Provedli kontroly v 77 provozovnách, více než pětina (21,5 %) z 93 vzorků fritovacích olejů byla ale vyhodnocena jako potravina nevhodná k lidské spotřebě

 

Potěšující jsou ovšem výsledky kontroly programu Ovoce a zelenina do škol. Z 35 vzorků, které při kontrolách inspektoři odebrali, nebyl ani jeden závadný. Kompletní zprávu SZPI najdete ZDE.

vbo TN.cz