Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Státní veterinární správa

Inspektoři našli ve výtahu mrtvé divočáky, restauraci hrozí obří pokuta!

Skladování zvěřiny v zásobovacím výtahu
Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Martin Klícha
Martin Klícha
Aktualizováno 6.9. 2019 13:01

Inspektoři veterinární správy při kontrole pražské restaurace zjistili, že měl podnik v nechlazeném výtahu, který má sloužit k zásobování, těla dvou divočáků. Výtah i stěny byly pořádně zašpiněné nejen krví. Těla divočáků byla skladována v teplém prostředí, restaurace navíc neměla povolení pro zacházení se zvěřinou, u které zřejmě ani nebyla provedena kontrola na přítomnost parazitů. Restauraci hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Nehygienické zacházení se zvěřinou a její uchovávání v nevyhovující teplotě zjistili při kontrole inspektoři Státní veterinární správy (SVS), kteří do pražské restaurace vyrazili společně s hygieniky na základě podnětu od policie.

 

"Kontrola našla těla dvou ulovených divočáků v kůži nehygienickým způsobem uložená v nechlazených prostorách nákladního výtahu sloužícího k zásobování restaurace. Prostory výtahu a okolní stěny byly znečištěny (mimo jiné krví). Při úředním měření byly inspektory v jádře těl naměřeny teploty v rozsahu 25,5 °C až 27,5°C," popsala Státní veterinární správa.

 

Podle zákona musí být u zvěřiny zahájeno chlazení v přiměřené době, aby bylo ve všech částech masa dosaženo teploty, která nepřesáhne 7 °C.

 

"Pokud to klimatické podmínky dovolují (zejména v průběhu podzimu či zimy) není aktivní zchlazení nezbytné, v období letních teplot vzduchu je však naprosto nezbytné," doplnila SVS.

 

 

Při vysokých teplotách se maso začne velmi rychle kazit, navíc se v něm rychleji množí patogenní mikroorganismy. Tím může být ohroženo zdraví lidí, kteří by maso snědli. Podle inspektorů nemohla restaurace doložit, že byla zvířata vyšetřena na přítomnost nebezpečného parazita svalovce.

 

Inspektoři nařídili firmě, aby na vlastní náklady maso zlikvidovala v asanačním podniku. Za toto porušení zákona restauraci hrozí pokuta ve výši až 50 milionů korun.
 

TN.cz