Oblíbená zábava

Jak a co Češi nejraději grilují? Průzkum odhalil zajímavá fakta

Gril, maso, zelenina
Zdroj: isifa.com
Ilustrační fotografie.
Lucie Staničková
Lucie Staničková
16.5. 2020 10:24
Téma:

Grilování či opékání vuřtů na ohni k létu bezpochyby patří. Z průzkumu společnosti Ipsos pro obchodní řetězec Tesco vyplývá, že pravidelně griluje přibližně 81 % Čechů, lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní.

Přestože přes Českou republiku prochází studená fronta a "ledoví muži“ nám o sobě dali jasně vědět, o víkendu bychom se této oblíbené kratochvíli mohli znovu oddávat. Z průzkumu je patrné, že na grilování však měla vliv také pandemie koronaviru.

 

"V souvislosti s pandemií omezovala lidi především skutečnost, že přibližně 45 % Čechů nemělo s kým a dalších 12 % nemělo kde grilovat,“ uvádí Aneta Kárná ze společnosti Bilý Medvěd.

 

 

Průzkum zároveň odhalil, že grilování je poměrně rodinnou záležitostí. S rodinou griluje 82 % lidí, s přáteli pak 16 % Čechů. Lidé nejraději grilují na svých zahradách, veřejně přístupná místa využívají pouze 2 % dotázaných.

 

Milovníci grilování podle dostupných informací preferují zejména klasické grily na dřevěné uhlí. Ty využívá 51 % dotázaných, dalších 19 % využívá běžné dřevo. Elektrický gril používá 14 % lidí.

 

Na grilu se dá připravit opravdu ledasco. Ugrilovat kromě čerstvého masa, sýrů nebo zeleniny, lze například také ovoce. Podle průzkumu Češi nejčastěji grilují vepřové nebo kuřecí maso, klobásky nebo vuřty jsou oblíbené daleko méně.

 

"Mezi další produkty, které vedle masa míří na gril, patří zelenina a sýry. Pouze maso griluje 9 % Čechů,“ dodává Kárná.

TN.cz