Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Nebezpečný akrylamid

Jak péct "bez rakoviny"? Rady a tipy na zdravější pečivo i hranolky

Zdravé pečení
Zdroj: TN.cz/ Thinkstockphotos.com

Chléb, hranolky, sušenky nebo kávová zrna mohou obsahovat škodlivý akrylamid. Jde o látku, která podporuje rakovinné bujení, poškozuje nervový systém a DNA - může tak přispět k vývojovým vadám. Přitom není problém péct zdravěji a množství akrylamidu výrazně omezit.

Přesně o to se nyní snaží Evropská unie, která před týdnem vydala nařízení, jehož cílem je, aby smažené a pečené potraviny v regálech obchodů obsahovaly akrylamidu méně než dosud. Týká se to mimo jiné chleba, hranolků, chipsů, cereálií, ale také kávy, respektive kávových zrn.


I když nařízení míří na firmy, každý může při pečení postupovat tak, aby na konci bylo chutné jídlo s nižším obsahem akrylamidu.

 

"Přestože byl akrylamid nejspíš součástí lidské stravy od počátku zemědělství, k dnešnímu neuspokojivému stavu přispívá fakt, že lidé jedí pečivo a výrobky z obilí či smažená jídla ve větší míře než dřív," míní časopis dTest, který na nové nařízení a problém jako takový upozorňuje.

 


I když akrylamid při pečení vzniká přirozeně, není to rozhodně hned zkraje tepelné úpravy. Jeho poznávacím znamením je totiž hnědnutí, třeba okrajů brambůrek nebo kůrek pečiva.


A jak tedy péct zdravěji i v domácích podmínkách, aby vám jídlo chutnalo a riziko rakoviny bylo co nejnižší?

 

Brambory


Brambory skladujte při teplotě nad šest stupňů a potlačte jejich klíčení. Pokud brambory smažíte, držte teplotu mezi 160 až 170 stupni (fritéza) nebo 180 až 220 stupni (trouba). Pečte nebo smažte jen dozlatova, ne dohněda. Spálené části nejezte.

 

Jemné pečivo (sušenky, suchary, oplatky z obilné mouky)


Pšeničnou mouku při pečení nahraďte nějakou jinou, třeba rýžovou či kukuřičnou, protože je v nich méně "materiálu", ze kterého akrylamid vzniká. Opět pečte jen do světlejšího odstínu. Pokud pražíte či opékáte ořechy či mandle, volte raději nižší teplotu.

 

Chléb


Těsto nechte kynout delší dobu, ubyde v něm látek, které se přeměňují na akrylamid. Opět pečte jen na světlejší odstíny a tak, aby nebyla příliš tmavá kůrka. Pokud chcete bochník třeba posypat sezamem nebo nějakými jinými "ozdůbkami", opět si pohídejte, aby se nepřipálily.

 

Káva


Pokud holdujete kávě, dávejte přednost zrnům typu arabica. Ve srovnání s robustou je v nich méně akrylamidu.

pez TN.cz