Jaké víno zvolit ke grilovaným masům? Máme jednoduchý návod
K prázdninám bezpochyby patří grilování a ke grilovaným pokrmům sklenka dobrého vína. Lámete si hlavu, jaké víno k čemu zvolit? Už dávno neplatí, že lidé rozdělují víno jen podle barev. Rádi vám poradíme, jaké víno je vhodné ke kuřecímu masu, nebo co například zvolit k rybám.
Všeobecně se můžete držet jednoduchého pravidla, že bílá vína se hodí ke světlému masu, jako je drůbeží, ryby nebo některé mořské plody. Červená vína naopak podávejte k červenému masu a jídlům, která jsou více kořeněná.
Co k bílému masu?
Nejčastějším bílým masem, které lidé grilují, je kuřecí. Skvěle ho doplní zejména některá z bílých vín. Vhodnější volbou jsou suchá či polosuchá vína, která nebudou chuť masa přebíjet a narušovat. Neuděláte chybu, pokud zakoupíte například Chardonnay nebo Veltlínské zelené.
U ryb se řiďte především podle vybraného druhu. Ke sladkovodním rybám je vhodné zvolit víno s jemnou chutí. Ke grilovanému pstroužkovi se náramně hodí například Rulandské šedé. Naopak k mořským rybám, jako je například tuňák, doporučujeme spíše zralejší víno v podobě Rulandského bílého.
Co k červenému masu?
U červeného masa rozhoduje mimo jiné obsah tuku. V případě, že se chystáte grilovat tučné maso, nepochybíte, když zvolíte víno z mladších ročníků. Naopak u libovějšího masa vybíráme zralá vína s výraznou chutí.
Pokud budete grilovat hovězí steak, sáhněte po výraznějším vínu, kterým je například odrůda Bodegas. Velmi chutné, ale v Česku prozatím ne tak populární, je grilované kachní prso. V tomto případě bude lepší vybírat z mladších ročníků vína. Rozhodně nic nezkazíte, když kachní prsíčko zapijete například Modrým Portugalem.
Jestli se při výběru vína budete držet jednoduchých pravidel, určitě nešlápnete vedle. Zda i po tomto článku stále tápete, jaké víno vybrat, doporučujeme navštívit vinárnu. Ve vybraných vinárnách vám nejen poradí, jaký druh zvolit, ale umožní vám také víno ochutnat a můžete si tak vybrat dle vlastní chuti.