dTest

Je eidam levný sýr vhodný jen na vaření? Velký test příjemně překvapil

Plátky sýra a nůž - Ilustrační foto
Zdroj: Profimedia
Martin Klícha
Martin Klícha
30.9. 2020 15:55
Téma:

Eidam se často považuje za levný sýr vhodný na vaření. Laboratorní průzkum časopisu dTest ukázal, že sýry sice nenadchnou svou chutí, mnohé ale mohou překvapit obsahem bílkovin. Eidam tak může směle konkurovat i některým proteinovým tyčinkám.

Spousta lidí má s eidamem spojeno smažení nebo zapékání, pro mnohé se jedná o levný sýr na vaření. Časopis dTest nyní ověřil, jestli si eidam svou pověst zaslouží.

 

"Zaměřili jsme se na balený eidam a snažili se co nejúplněji prověřit nabídku českých obchodů. Do laboratoře jsme odeslali jedenáct sýrů s 30 % tuku v sušině a deset tučnějších eidamů se 45 %. Při nákupech jsme upřednostňovali krájené plátkové eidamy, ale svých zástupců se dočkaly i bločky. Jako obvykle jsme vybírali napříč značkami a spolu s produkty od známých výrobců prověřili i výrobky privátních značek obchodních řetězců," uvedla k vybraným vzorkům Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

 

Nejdříve se zkoumal obsah tuku v sušině. Pro eidamy neexistuje závazný předpis, získané hodnoty byly porovnány podle dobrovolné normy, kterou vydala Česká potravinářská komora. V testu platilo, že čím více bylo naměřeno tuku v sušině, tím lepší hodnocení dTest udělil.

 

 

Podíl tuku v sušině se u méně tučných sýrů pohyboval od 30,5 % - sem podle testu spadá například Madeta Jihočeský Eidam 30 % plátky - až do 35 %, které měl například Zlatý sýr Eidam 30 % plátky.

 

U tučnějších sýrů neobstála slovenská značka Liptov, tam došla laboratoř k 44,4 % tuku v sušině. Nejlépe z testu vyšly sýry Billa/Clever a Albert/Česká chuť, u obou byla naměřena hodnota 47,1 %.

 

Eidam v testu překvapil průměrnými hodnotami obsahu bílkovin, u 30 % sýrů to bylo 29 % a u 45 % to pak bylo 26 %.

 

"U mozzarelly jsme v loňském červnovém testu naměřili obsah bílkovin kolem 15,5 %, u grilovacích tyčinek z letošního července to bylo zhruba 14 %, syrové libové hovězí maso nabízí 20 % bílkovin. Eidam tak může směle konkurovat proteinovým tyčinkám, jejichž hodnoty se pohybují od 20 do 50 %“ říká Hana Hoffmannová.

 

 

Co se obsahu soli týče, je na tom podle dTestu eidam podobně jako mozzarella a čedar, mnohem slanější jsou například niva nebo parmazán.

 

Devítičlenná komise pak hodnotila testované eidamy podle barvy, konzistence, chuti a vůně. Bez chyby prošel Globus Eidam 45 % plátkový sýr.

 

Vybrané výsledky dTestu:

 

Prověřovala se také čistota vzorků. U devíti sýrů nebyla zaznamenána žádná ze sledovaných bakterií jako jsou nežádoucí kvasinky, bakterie salmonely, listérie a Echerichia coli.

 

"Nejčastěji jsme se v testu setkávali s kvasinkami, ty však představují hrozbu pro chuť a vůni produktu. Nalezli jsme ale také bakterie Escherichia coli a to u 30% eidamů Agrico a Kaufland/K-Classic. V obou případech šlo o stovky bakterií v jednom gramu, čímž se ještě vešly do povoleného tisícového limitu," sdělila Hoffmannová.

Související témata:
TN.cz