revoluce v jídle

První stát začal prodávat umělé maso, bude součástí běžných pokrmů

grilované kuřecí maso
Zdroj: Profimedia
Ilustrační foto
Téma:

Singapur právě otevřel svůj trh firmě, která laboratorně vyrábí kuřecí maso. Gastronomické provozovny ho ale nebudou moci prodávat jako samostatný pokrm, „umělé kuřecí“ může být jen součástí standardních kuřecích jídel.

Eat Just Inc., start-up firma ze San Francisca, se stala vůbec první obchodní společností na světě, která získala státní povolení k prodeji uměle vyráběného kuřecího masa. Na území Singapuru bude moci prodávat umělé maso, které vyrábí kultivací kuřecích buněk. "Maso“ s obchodím názvem GOOD Meat vzniká v jakémsi bioreaktoru, což je zařízení pro biologickou reakci. Má vysoký obsah bílkovin a podle tvrzení výrobce je i bohatým zdrojem minerálů.

 


"Po stovky a tisíce let jíme maso s tím, že kvůli tomu musíme zabít nějaké zvíře,“ prohlásil pro CNN Josh Tetrick, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Eat Just. Ta se ve výrobě zaměřuje na náhradu potravin živočišného původu produkty, které nejsou spojené s komerčním zabíjením zvířat. Její strategie je součástí amerického trendu nahrazovat maso rostlinnými bílkovinami, který už se prosazuje i v Asii.

 

 

Zpočátku má být umělé kuřecí maso v Singapuru na jídelníčku jen jedné restaurace. Firma ale plánuje širší expanzi do dalších restaurací i do maloobchodů v celé zemi. Netají se plánem rozšířit sortiment umělého masa o hovězí a uspět se svými produkty i na trzích v USA a západní Evropě.

zv TN.cz