Rozsáhlé srovnání

Jsou vegani víc fit než "masožrouti"? Studie odhalila velké zdravotní riziko!

Zelenina
Zdroj: Getty Images
Ilustrační snímek
Petr Zelený
Petr Zelený
24.11. 2020 5:30
Téma:

Nejíst maso je v posledních letech stále populárnější. Rozsáhlá studie britských vědců, kteří sledovali zdraví více než 50 tisíc lidí po řadu let, ovšem odhalila výrazné zdravotní riziko pro ty, kteří se stali plnohodnotnými "býložravci."

Podle výzkumníků mají totiž vegani výrazně vyšší riziko, že si přivodí zlomeninu oproti těm, kteří mají v jídelníčku kromě rostlinných produktů také maso. Největší rozdíl mezi "masožravci" a "býložravci" je podle studie u zlomenin kyčle - u veganů je jejich četnost 2,3krát vyšší.

 

Studie zastřešená Oxforskou univerzitou je přitom velmi rozsáhlá - vědci sledovali zlomeniny u přibližně 55 tisíc lidí, z nichž přibližně dvě tisícovky tvořili vegani. A to po řadu let - v průměru osmnáct. Výzkumníci zjistili, že u lidí, kteří nejedí maso, je o 43 procent vyšší riziko jakékoli zlomeniny, píší Sky News. Celkem autoři studie u účastníků napočítali 3 941 fraktur.

 

Výsledky zkoumání uveřejnil odborný žurnál BMC Medicine. "U veganů bylo o skoro 20 případů zlomenin na tisíc lidí víc za období deseti let než u těch, kteří jedli maso," přiblížila závěry zkoumání vedoucí týmu Tammy Tongová, která působí jako výživová epidemioložka v Nuffield Department of Population Health (oddělení veřejného zdraví).

 

 

Kromě zmíněných zlomenin kyčle jsou vegani ohroženější také u fraktur nohou, rukou, zápěstí či žeber. Vyšší riziko vědci odhalili také u vegetariánů a peskateriánů (ti jedí z masa pouze ryby). 

 

"Dobře vyvážený jídelníček založený na rostlinné stravě je spojovaný s nižším rizikem srdečních chorob či cukrovky. Lidé by si ale měli hlídat nejen váhu, ale rovněž množství vápníku a bílkovin ve stravě," upozornila Tongová. 

VOYO

Sledujte Televizní noviny ve Full HD a bez reklam na Voyo.cz

TN.cz