Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

nekvalitní potraviny

Koupila balení brambor, všechny byly načernalé! Kontrolou prý prošly

Nekvalitní brambory - 3
Zdroj: Eva Franková
Z dvou kil brambor nebyla ani jedna v pořádku.
Roman Dolejský
Roman Dolejský
Aktualizováno 11.9. 2019 11:21

Chtěla jen nakrmit svou rodinu, když však přivezla domů čerstvě koupené brambory, tak se zděsila. Ani jedna z celého dvoukilového balení nebyla k snědku. Na všech se objevily černé skvrny.

Eva Franková z Plzeňského kraje chtěla pro svého syna a manžela připravit na oběd smažený květák s brambory. Vyrazila proto na nákupy do a koupila dvoukilové balení raných brambor. Podle etikety pocházely brambory od českého pěstitele.


Po příjezdu domů a oloupání brambor se ale Franková zhrozila. "Ani jedna brambora nebyla v pořádku. To bych nehodila ani prasatům. Jsem z toho celá otrávená," popsala. Po oloupání jsou na bramborech vidět tmavé místa, která rozhodně nelákají ke snědku. Franková vše nafotila a zaslala redakci TN.cz, snímky si můžete prohlédnout v galerii.


Žena byla nízkou kvalitou velmi rozhořčená, zamířila tedy zpět do Penny Marketu, kde jí vrátili peníze. Aby mohla oběd uvařit, nakoupila nové brambory, na nepříjemný zážitek ale jen tak nezapomene.

 


Podle Penny Marketu jejich kontroly neodhalily v šarži brambor, které koupila i Franková, žádné kvalitativní nedostatky, ani se neobjevily stížnosti od jiných zákazníků. Kontroly se zaměřují na vzhled brambor, vybrané vzorky z každé dodávky i krájí.


"Z tohoto pohledu se tedy jedná o ojedinělou záležitost a za toto nedopatření se omlouváme. V každém případě budeme společně s dodavatelem záležitost dále řešit, a to především proto, abychom i těmto ojedinělým případům dokázali předejít a pokud možno je zcela eliminovali," uvedl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

 

Černání dužniny je neparazitickou fyziologickou chorobou brambor.  Podle Výzkumného ústavu bramborářského k němu dochází při vysokých teplotách a suchu. "Velký vliv na výskyt šedivosti dužniny hlíz má také výživa. Především jednostranné přehnojení dusíkem zvyšuje náchylnost k šednutí dužniny," uvedl ústav na svých stránkách.

 

 

Dodavatelem brambor je společnost P + P. "Kontrola zboží je prováděna pracovníkem kvality vždy při vstupu a tato kontrola je prováděna i při výstupu zboží. Kontrolované množství se provádí z asi 3 procent dodaného i expedovaného zboží. Z dané šarže nebyl žádný další negativní ohlas," uvedla společnost. Spolupracuje prý jen s prověřenými a smluvními pěstiteli.


Černání dužniny brambor podle společnosti způsobují klimatické podmínky, jako například vysoké teploty a sucho. Může být také způsobeno nešetrným zacházením s hlízami.

Pokud jste narazili v českých obchodech na nekvalitní potravinu, napište nám na zpravy@nova.cz

 

GALERIE: Nekvalitní brambory

1
/
3
Zdroj: Eva Franková
Nekvalitní brambory - 2

 

Podívejte se, jak proběhl test brambor na tn.cz:

 

TN.cz