Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Lepší grilovaný bůček jste ještě nejedli! Jak na něj krok za krokem

bůček
Zdroj: Profimedia

S létem se neodmyslitelně pojí linoucí se vůně grilovaného masa, a proto vám radíme, dávejte si pozor. Jestli totiž vyzkoušíte tenhle vyšperkovaný recept na grilovaný bůček, počítejte s tím, že jeho slastná vůně naláká k vašemu plotu i všechny sousedy a po masu vám nezbudou ani kosti!

Bůček je vzhledem k jeho tukovým proporcím oblíben spíše mezi muži. Uvidíte ale, že až se vytasíte na grilu s bůčkem v tomto provedení, neodolá ani dámské osazenstvo! Stačí několik fíglů a to správné koření a touhle pochoutkou zaručeně dostanete všechny do kolen.


Bůček na grilu

Ingredience:
• Bůček
• Česnek
• Vinný/jablečný ocet
• Worchester
• Citron
• Lžíce medu
• Kmín
• Sůl
• Pepř

 

 

Jako první si v hmoždíři rozdrťte koření s česnekem. Přidejte trochu vinného octa, worchester, pár kapek citronu a lžíci medu. Všechny ingredience smíchejte, aby vám vznikla tekutá směs. Bůček položte na připravený alobal a ostrým nožem kůži nakrojte do čtverečků. Dejte si pozor, abyste nakrajovali opravdu jenom tuk a nezajeli jste až do masa.


Připravený bůček polijte směsí a pečlivě ji do kůže s tukem vmasírujte. Pak maso zabalte do alobalu a pokud se chystáte grilovat až později, vložte ještě do ledničky. U celého kusu masa je nejdůležitější, aby mělo uprostřed pokojovou teplotu. Jestli budete mít bůček v ledničce, po vytažení ho proto hlavně nedávejte hned na rošt.

 


Gril si rozpalte na 80 stupňů. V případě bůčku zvolte nepřímé grilování. Buďto tedy netopte přímo pod masem, nebo použijte litinový plát nad oharky, aby nešel na maso přímý žár. Poté už stačí jenom udržovat teplo a vydržet přibližně pět hodin, abyste bůček dovedli k dokonalosti.


Po pěti hodinách sundejte z bůčku alobal. Musíte být ale opravdu opatrní, maso už se vám bude pravděpodobně rozpadat mezi prsty. Pořádně rozpalte gril a maso na závěr ze všech stran pořádně opražte do křupava. Poté už můžete zvesela podávat vašim hostům!

sik TN.cz