Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

srovnání výrobků

Máte rádi halušky? Polotovarům od těchto firem se raději vyhněte

Halušky
Zdroj: Profimedia
Ilustrační foto

Halušky patří mezi oblíbené pokrmy, ne každý je ale ochotný s jejich přípravou ztrácet čas. A právě na to spoléhají výrobci polotovarů. Na kvalitu jejich halušek se zaměřil časopis dTest. Z výsledků vyplývá, že některým z nich byste se raději měli obloukem vyhnout.

Na českém trhu existuje velké množství haluškových polotovarů a zákazníci, kteří se rozhodnou pro jejich koupi, často bojují s dilematem, po kterém výrobku sáhnout. Usnadnit by jim to mohlo srovnání polotovarů od spotřebitelské organizace dTest.

 

Nakoupila dvanáct neochucených halušek a zaměřila se na údaje na obalech - složení nebo přídatné látky. Některé z toho vyšly poměrně dobře, jiným byste se ale měli raději vyhnout. Zatímco napříkald Vitana se může pochlubit kvalitním polotovarem, značka Beskyd Fryčovice zákazníky příliš nepotěší.

 

Brambory

Brambory jsou zásadní složkou halušek, takže jejich obsah je to nejdůležitější, na co by se měl člověk při čtení etikety zaměřit. Nejlépe ze srovnání vyšla prášková směs od Vitany a mražené polotovary značek Dobroty babičky Kláry a Vinica.

 

Někteří výrobci si ale s bramborami evidentně příliš hlavu nelámali. Nejhůř z toho tedy vyšly práškové směsi od Amylonu, Natury a Dr. Oetkera a chlazené halušky z Beskydu Fryčovice. Na těchto čtyřech polotovarech byste zmínku o bramborách našli jen stěží.

 

Přídatné látky

Přídatné látky, éčka, zlepšovadla - jedny z největších strašáků této doby. Platí, že čím míň brambor v haluškovém polotovaru, tím víc tam musí být přídatných látek, aby se to vyrovnalo. Nejlépe ze srovnání tudíž opět vyšly Vitana, Dobroty babičky Kláry, Vinica a tentokrát i Faho. Ty si vystačily pouze s moukou, bramborami a solí.

 

 

Zbylé výrobky měly přídatné látky - nejčastěji éčka a barvicí přísady. A čtyři z nich se ve svém složení dokonce mohou "pochlubit" alergeny. "Objevili jsme alergenní součásti, konkrétně siřičitany," popisuje šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.

 

Citliví lidé by se proto měli vyhnout haluškám od Semixu, Labety, Natury a Beskydu Fryčovice. Poslední zmíněná značka z toho vyšla nejhůř. Zatímco nejlepší čtyři polotovary si vystačily se třemi ingrediencemi, halušky od Beskydu Fričovice jich měly hned dvacet. Objevil se tam dokonce i ztužený palmový tuk.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Brambory: varné typy a desatero správného nakupování!
Brynzové halušky Kristiny Kloubkové

sei TN.cz