Překvapivé zjištění

Máte rádi pálivé? Chilli bojuje proti rakovině, zjistili vědci!

Zdravé jídlo
Zdroj: Thinkstockphotos
Ilustrační snímek
Téma:

Pěstování chilli papriček a různé experimenty s pálivým jsou v posledních letech hodně populární. A nemusí vám poskytnout jen historky k chlubení. Chilli totiž pomáhá i našemu zdraví.

Vědci z Ruhr-Universität v německé Bochumi totiž zjistili, že kapsaicin, což je látka, která dává papričkám jejich pálivost, dokáže obklopit nádorové buňky a následně je zničit.


Podle britského Mirroru by objev mohl pomoci při vývoji léku proti různým druhům nádorů. Ať už jde o rakovinu prsu, tlustého střeva, slinivky nebo rakovinu kostí.



Jediný zádrhel je v tom, že pouhé pozření kapsaicinu podle německých výzkumníků k likvidaci nádorových buněk nestačí. Nepomůže ani vdechnutí nebo vpíchnutí pálivé látky.


Podle vědců je tak nutné kapsaicin propojit v tabletách s nějakou jinou látkou, která se postará o to, aby se kapsaicin zaměřil právě na nádorové buňky.



Vědci z Bochumi účinnost pálivého kapsaicinu testovali na vzorcích tkáně zasažených rakovinou prsu. A zjistili, že kapsaicin dokáže způsobit apoptózu, tedy buněčnou smrt. Ale jen u nemocných buněk, ty zdravé prý nechává být.


Když se kapsaicin dostane k nádorové buňce, obalí buněčnou membránu a zapne buněčný receptor TRPV1. Ten určuje, jaké látky se dostanou z a do buňky. A receptor způsobí, že se nemocná buňka v podstatě sama pozře a zničí.


A když tímto způsobem zahyne dost nemocných buněk, nádor přestane růst.

pez TN.cz