Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 7.2. 2019 16:23
Ministr mírní slova

Známe výsledky testů masa z Polska! Restaurace zvažují žalobu

Závadné maso z Polska - Miroslav Toman
Zdroj: Enex, Profimedia.cz
Ministr Toman tvrdil, že pražské restaurace prodávaly polské maso

Kontroloři v pražských restauracích nezjistili žádné problémy s původem masa. Podle veterinární správy v sobě maso, které z problémových polských jatek mířilo do Prahy, nemělo salmonelu ani žádná léčiva. Některé restaurace přesto zvažují právní kroky.

"Výsledky vyšetření nezjistily ve vzorcích přítomnost salmonel. Už v úterý 5. února vyšetření přineslo negativní výsledky na rezidua veterinárních léčiv a vzorky též vyhověly smyslovému hodnocení v laboratoři," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

 

Už dříve vyloučili veterináři přítomnost veterinárních léčiv v kontrolovaném mase, smyslově bylo také v pořádku. Od úterý veterináři provádějí intenzivní kontroly kamionů a dodávek v příhraničních oblastech, které by polské maso mohly vézt. Za dva dny zastavili 491 vozidel, 86 z nich vezlo veterinární zboží.

 

"Převažovaly závady administrativního rázu, nicméně byla zjištěna i závažnější porušení legislativy. Asi nejzávažnější zjištěním dosud byla přeprava cca 120 kg hovězího masa bez jakýchkoliv průkazů původu zjištěná při kontrole v obci Rynoltice v Libereckém kraji," dodal mluvčí.

 

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací také nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa ani nenašla žádné maso neznámého původu. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzou prodeje polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.

 

Chyby, kdy bylo polské maso označováno za české, objevili veterináři ve více restauracích, uvedlo ministerstvo zemědělství. Nadále podle úřadu pokračují zesílené kontroly SZPI v obchodech a restauracích.

 

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) ve středu informoval o tom, že některé pražské luxusní restaurace nabízejí polské maso, přičemž ho vydávají za argentinské. Podle ministerstva tyto informace dostal od dozorových orgánů.

 

 

"Maso nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci," tvrdil ve středu ministr Miroslav Toman na sněmovním zemědělském výboru. Naznačil, že jde o restaurace "s asijským názvem", proti čemuž se ohradil například řetězec Kobe.

 

Odpoledne pak na dotaz, o jaké jde podniky uvedl, že v restauraci U Moťáka v pražském Karlíně se podle veterinářů našlo 31 kilogramů masa neznámého původu. Hovězího masa byla necelá třetina. Není ale jasné, zda bylo maso z problematických polských jatek.

 

Majitel restaurace U Moťáka Roman Moťovský zvažuje právní kroky proti ministrovi, který podle něj poškodil pověst jeho zařízení. "Byla tady i hygiena a ta nic špatného neshledala. Jsme ale teď odepsaní, lidi nám volají a vysmívají se nám, lokál je poloprázdný," uvedl jeho syn pro portál Novinky.cz.

 

 

Zda byla v restauraci na kontrole i SZPI, Kopřiva nesdělil. "Jména restaurací, kde kontrola dopadne dobře, neuvádíme. Pokud nějaké pochybení najdeme, výsledky okamžitě zveřejňujeme na webu Potraviny na pranýři," řekl Kopřiva.

 

"Další nesrovnalosti byly zjištěny v několika jiných pražských restauracích. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Žádné konkrétní podniky však veterináři dále neuvedli.

 

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

 

Podívejte se na reportáž TV Nova o problematickém masu:

epa tn.cz / ČTK