Na co si dát pozor, aby se grilování neproměnilo v horor
Kdo by neměl rád teplé letní večery strávení s přáteli na zahradě u grilu. Nakládané maso, grilovaný hermelín nebo špízy. Ugrilované pochoutky zabírají celý stůl a vy nevíte, co si dát na talíř dřív. Žaludky budou spokojené, ale pokud si nedáte pozor, může jim to také hodně ublížit.
Aby se večer nebo následující den neproměnil v katastrofu, měli byste si dávat už při samotné přípravě masa velký pozor. Poradíme vám, čemu se raději vyhýbat, aby si někdo ze společného grilování neodnesl na památku třeba salmonelu.
Ohlídejte maso
Ačkoliv v obchodě koupíte maso pro zdraví neškodné, velkou neplechu můžete způsobit vlastním zacházením. Důležité je nenechávat maso delší dobu v teple. Hned po zakoupení ho doma dejte do ledničky a co nejdříve zpracuj
Hygiena
Je snad samozřejmostí umýt si ruce před každou přípravou v kuchyni. Jakmile saháte na syrové maso, umyjte si ruce mýdlem před i po kontaktu. Na maso a zeleninu používejte odlišná prkénka. Stejně tak to platí v případě nožů a dalších kuchyňských pomůcek.
Jak se zbavit bakterií
Jednoduchý způsob, jak zaručeně zlikvidovat všechny bakterie, je udržet teplotu masa po dobu deseti minut na 72 stupních Celsia. Stupně jednoduše zjistíte pomocí zapichovacího teploměru, který zakoupíte ve specializovaných prodejnách.
Grilované kuřecí maso
Největší pozor je třeba si dávat v případě kuřecího masa. Pokud budete například křidýlka nebo stehna grilovat jen krátce, zůstane maso u kosti červené a vy si můžete zadělat i na salmonelu. U veškerého kuřecího masa je proto důležité se před podáváním přesvědčit, že je maso skutečně hotové.
Tučné maso
Abyste zabránili odkapávání tuku do ohně, kde následně vznikají rakovinotvorné látky, grilujte spíše méně tučná masa. Zkuste si také obstarat kámen na grilování, ze kterého navíc zůstane masíčko pořádně šťavnaté. Hlavní je být opatrný, ať mohou na společný večer vzpomínat všichni jen v dobrém.