Sváteční tabule

Na velikonoční stůl patří i kapr. Zkusit můžete také vaječný koktejl. RECEPT

Vladimír Hoť
Vladimír Hoť
4.4. 2021 21:27
Téma:

Nejen vánoční, ale také velikonoční kapři patří na sváteční postní stůl. Zájem o ně je ale podle rybářů rok od roku menší. Lidé si připravují o Velikonocích spíš nádivku, beránka nebo sekanou. Zpestřením může být vaječný koktejl na irský způsob.

Sádky jsou teď plné šupináčů. Vývoz ryb do zahraničí klesl na minimum, i v okolních státech jsou restaurace zavřené a v Česku je zájem o velikonočního kapra minimální.

 

"Posledních dvacet let určitě pokles nějaký je. Celkově se prodá desetina toho, co o Vánocích," vypočítává Pavel Oberreiter, vedoucí rybničního hospodářství v Českých Budějovicích.

 

Ceny výběrových kaprů se pohybují kolem osmdesáti korun za kilogram. "Sedmdesát procent ryb tady na prodejně se prodává už zpracovaných. Ať už jako půlky nebo filety," zmiňuje Oberreiter.

 

 

Potíže mají ale i vyznavači jiné velikonoční pochoutky. Kvůli dlouhé zimě je teď velký problém sehnat kopřivy do nádivky. Třeba v Polsku je oblíbený mazurek - dezert s různými náplněmi. Angličané zas pečou Hot Cross Buns, tedy bochánky z kynutého těsta podobné českému mazanci. A v Irsku nebo Skotku se vaří pro koledníky vaječný koktejl.

 

I když koledníky letos doma nepřivítáte, koktejl si můžete zkusit doma vyrobit i sami. Do hrnce nalijte 600 mililitrů bílého vína, přidejte sto gramů cukru, citronovou šťávu a 400 mililitrů vody. Nakonec ještě muškátový oříšek a dva hřebíčky. Postupně zahřívejte, ale nevařte, nakonec přidejte tři vejce a vyšlehejte do pěny. Za 20 minut je hotovo.

pez TN.cz