Nebezpečné látky

Oblíbená zelenina může být toxická! Odborníci varují před otravou

Zelenina
Zdroj: Getty Images
Ilustrační fotografie
Lucie Staničková
Lucie Staničková
20.10. 2020 8:37
Téma:

Rajčata i brambory jsou velmi oblíbenou zeleninou, která se v mnohých podobách dostává do jídelníčku většiny lidí. Málokdo ale ví, že tyto plodiny mohou obsahovat také látky, které jsou ve větším množství pro člověka jedovaté.

Touto problematikou se zabýval Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který shrnul poznatky o rostlinných toxinech v bramborách, rajčatech a lilcích. Podle společnosti dTest totiž listy, stonky i nezralé plody obsahují glykoalkaloidy, organické látky, které daný plod chrání před škůdci a různými patogeny. Pro člověka mohou být ale ve větší míře toxické.


Brambory například obsahují solanin, rajčata tomatin a lilek zase solamarin. Obsah této látky se pak v daném plodu liší podle odrůdy, nebo stupně zralosti. Ve většině případů však bývají různé odrůdy vyšlechtěny tak, aby se tyto toxiny omezily pouze na části plodu, které se nejí.

 


"Vážná otrava způsobená toxiny z lilkovitých rostlin je velmi vzácná a mírnější projevy obvykle nebývají přičítány otravě,“ stojí na webu společnosti dTest.


Nejběžnějšími symptomy je například bolest v krku, nebo porucha trávení. Zároveň požití glykoalkaloidů může vést k ospalosti, neklidu nebo také zadýchávání.


Pozor si musíme dát především u brambor, kde hrozí největší riziko. Alkaloidy solanin a chaconin, které jsou v bramborách obsažené se nejčastěji nachází ve slupce, nebo ve vrstvě těsně pod ní.

 

 

"Spotřebitelé by se měli především vyvarovat konzumace zelených a naklíčených brambor. Obsah toxických látek se výrazně snižuje loupáním, nebo tepelnou úpravou, na což je třeba klást důraz,“ apeluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

 

Podle odborníků může být proto nebezpečné jíst neoloupané, nebo příliš tence oškrábané brambory. Také lilek by se podle německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest neměl jíst syrový.

TN.cz