neočekávané ingredience

Nejíte maso nebo sýr? Složení některých potravin vás překvapí

Nakupování
Zdroj: Thinkstockphotos
Téma:

Někteří lidé mají určité jídlo, které nemohou za žádnou cenu jíst. Ať už je člověk například vegetarián, alergik nebo mu určitá chuť vyvolává pocit na zvracení, některé potraviny prostě jíst nemůže. Jsou ale výrobky, kde mohou lidé narazit na složení, které by určitě neočekávali, upozorňuje portál Vitalia.cz. Lidé se tak mohou napálit u jídla, které do teď považovali za každodenní součást jejich života.

Složení potravin, které konzumujeme každý den, by mohlo mnohé překvapit. Málokdo by očekával, že jsou rohlíky, které nejsou vhodné pro vegetariány. Pozor na složení by si měli dávat především lidé s alergií, u kterých může nevhodná strava ohrožovat i život.

 

To, že netradiční složení nečekáme, neznamená, že někoho výrobce šidí. Nejedná se ani o legislativní chybu, mnoho lidí ale netuší, co vlastně jí.

 

Další informace o podivných složení potravin čtěte v článku zde.

 

Lidé, kteří se vyhýbají konzumaci masa, mohou často sáhnout po pečivu, které by je ale mohlo překvapit. Některé rohlíky a housky mohou obsahovat vepřové sádlo. Pokud je právě tohle případ, kdy byste si koupi pečiva rozmýšleli, v obchodech existuje katalog všech pekárenských výrobků včetně jejich složení.

 

Lidé s intolerancí na laktózu, alergií na mléko nebo například vegani mohou chtít obohatit svůj jídelníček o různé výrobky ze sóji, i tady by ale měli zbystřit. Například některé sójové sýry jsou totiž z části tvořeny klasickým eidamem z kravského mléka.

 

 

Sýry mohou obsahovat další překvapení v podobě syřidla. To může být v některých případech živočišného původu (získané z telecích žaludků). V dalších případech se používá syřidlo mikrobiálního původu. Živočišné syřidlo najdeme například v pravém parmazánu. Na trhu se objevuje také celá řada značek, které jsou z mikrobiálního syřidla.

 

Pokud člověk jí například jen jeden druh masa, může ho snadno překvapit, že v některých potravinách se používá více druhů, i když název říká jasně, o co se jedná. Kuřecí párky vyrobené většinou ze separátu mohou velmi často obsahovat vepřové sádlo a střívko. Hovězí maso ve vlastní šťávě se často nastavuje právě kuřecím separátem, zkoumal portál Vitalia.
Vánoční perníčky nebo vánočku si také dopřeje spousta lidí, k vláčnému těstu mnohdy pomáhá právě sádlo, které může mnohé vegetariány překvapit.

 

Velký pozor si musí dávat lidé s alergií na lepek. Ostražitost se totiž nevyplatí jen u jídla, ale také u doplňků stravy. "Pomocné látky v lécích a sirupech mohou být vyrobeny z obilovin, a proto mohou obsahovat lepek. Nejčastěji jde o škroby a modifikované škroby, které se používají jako stavební látka v tabletách a granulátech,“ uvedla lékárnice Zuzana Bajzíková pro Vitalia.cz.

 

 

Spousta lidí složení potravin vůbec neřeší, jsou ale tací, kteří si musí dávat velký pozor, některé suroviny by je pak mohli nejen nemile překvapit.

VOYO

Sledujte Televizní noviny ve Full HD a bez reklam na Voyo.cz

klma TN.cz