PŘEHLED Velké změny

Největší vlna uvolnění je tady! Venku končí roušky, co dál se pro nás mění?

Eva Pavelková
Eva Pavelková
Publikováno 25. 5. 2020
Téma:

Poslední vlna uvolnění mimořádných opatření proti šíření koronaviru je tady. Od 25. května už nemusíte na veřejnosti venku nosit roušku, otevírají všechny zbývající obchody i služby a do škol se vrací žáci prvního stupně základních škol. Podívejte se, co dalšího se mění.

Roušky

Povinnost nosit na veřejnosti včetně pracoviště roušku platila více než dva měsíce. Od pondělka si ji můžeme venku sundat, platí ale určité výjimky. I nadále bychom měli mít ústa a nos zakrytá ve všech vnitřních prostorech mimo domov, například v obchodech, a také v MHD.

 

Nasadit roušku bychom si měli také v případě, že není možné dodržet dvoumetrový odstup od ostatních. To neplatí pro členy domácnosti. Roušky by měli mít třeba i hosté v restauracích, pokud zrovna nejedí nebo nepijí, a také obsluha. Povinnost nadále platí pro poskytovatele různých služeb.

 

 

Restaurace

Od 25. května mohou restaurace, kavárny, bary a další provozovny stravovacích služeb otevřít i vnitřní prostory. Týká se to i jídelních koutků a restauračních zařízení v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních, které dosud musely zůstat uzavřené.

 

Provozovatelé ale musí dodržovat přísné hygienické podmínky. Před usazením každé nové skupiny zákazníků personál vydezinfikuje židle a stoly, aktivně brání shromažďování zákazníků a dává pozor také na to, aby hosté dodržovali všechna preventivní opatření.

 

Od 23:00 do 6:00 budou muset mít restaurace zavřeno - s výjimkou výdejního okénka. Mezi stoly a také ve frontě nebo při placení by lidé měli dodržovat 1,5metrové rozestupy. Další nařízení se týkají mytí nádobí, úklidu, nošení ochranných prostředků, větrání nebo měření teploty personálu.


 

Podívejte se na reportáž TV NOVA:

 

Zaměstnanci se vracejí do mlékárny na Prostějovsku. Více podrobností v reportáži TV NOVA:

 

Hotely a kempy

První hosty už od pondělí mohou vítat poskytovatelé ubytovacích služeb. Mezi personálem a hosty ale musí být minimálně dva metry odstup, pokud to jde. Před ubytováním nového hosta musí kromě úklidu a výměny prádla personál také vydezinfikovat všechny plochy a používané předměty.

 

Hosté si nesmí z bufetové nabídky sami nabírat jídlo, mohou si ale vzít připravenou jednu porci. U švédského stolu by tak měla být obsluha, která bude jídlo nabírat. Balené musí být také různé studené omáčky a pečivo. Příbory a ubrousky by měl host dostat až po usazení. Jinak platí stejné podmínky jako pro restaurace.

 

Jaké obchody se otevírají? A jaká pravidla platí pro koupaliště nebo sauny? Čtěte v druhé části článku:

 

1
2
TN.cz