Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

ANKETA srovnání

Obědvalo se za socialismu lépe? Podívejte se na přehled jídelníčků!

Jak se jedlo dřív a teď
Zdroj: Profimedia, Getty Images
Ilustrační snímek
Roman Dolejský
Roman Dolejský
Publikováno 12. 11. 2019

Třicet let po revoluci je většina lidí spokojená se změnami s obědy v pracovní době. Někteří ale s nostalgii vzpomínají na tehdejší ceny. Podívejte se a zavzpomínejte na jídelní lístky z dob totalitního Československa!

Vzpomenete si ještě, jak jste se stravovali v práci za minulého režimu? Přinášíme vám přehled několika jídelních lístků z bývalého Československa, ale i z devadesátých let a první dekády jednadvacátého století.


Nejdražším jídlem v restauraci Rostov na Václavském náměstí v Praze v dubnu 89 roku byl vepřový steak Praha s hranolky za 51 korun a 20 haléřů, případně hodně velký pstruh na roštu s brambory, kde záleželo na jeho váze. Kdo chtěl ušetřit, mohl si dát smažený celer s bramborovou kaší za šest korun a 50 haléřů.

Anketa

Jste spokojení se změnami stravování v práci?

Hlasovalo 1780 lidí.

Závod Zborov ve třetí cenové skupině v listopadu 1989 nabízel studené předkrmy v podobě různých šunek, salámů, tlačenky či matjesů a teplé pokrmy. K dostání byl také "pokrm správné výživy" – tedy vařené zadní hovězí s brambory maštěnými máslem a s červenou řepou za 12 korun a 90 haléřů.


Nezapomnělo se ani na vegetariány. Knedlíky s vejci a omeleta s celerovým salátem vyšly na jen o málo více než šest korun. Nejdražším jídlem byla pečená šunka s vejci za 13 korun a 90 haléřů a přírodní vepřový řízek s vařenými brambory za stejnou cenu.

 


To v jedné ze závodních jídelen se v roce 1987 prodávalo nejdražší jídlo za 9 korun a 50 haléřů. Strávník za tu sumu dostal vepřový závitek na smetaně. Nejlevnějším jídlem byly nudle s mákem za rovné tři koruny. Porce ale měly jen 100 gramů.


Až dvě třetiny Čechů jsou spokojené se změnou ve stravování po roce 1989. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Sodexo. Lidé si hlavně pochvalují větší možnost výběru jídel. Asi čtvrtina si pochvaluji kvalitnější jídlo a zdravější jídlo.

 


Asi třetině lidí ale chybí dřívější větší porce. Podle jídelníčků, které redakci TN.cz zaslala společnost Ogilvy, se ale porce hlavních jídel pohybovaly obvykle na hmotnosti 100 až 150 gramů. Asi pětina respondentů také považuje předrevoluční ceny za lepší. Průměrný oběd v České republice dnes vyjde na 127 korun.

 

GALERIE: Jídelní menu

1
/
6
Zdroj: archiv Jiřího Eichnera
Dřívější jídelníčky - 6


Podívejte se, jak se v Českolovensku jezdilo na dovolenou:

 

TN.cz