Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Je to mýtus?

Obří test dvojí kvality! EU zjistila, jestli v Česku kupujeme horší jídlo

Velký test 128 druhů potravin z 19 zemích si nechala udělat Evropská komise, aby zjistila, jestli je dvojí kvalita potravin realita nebo jen mýtus. Výzkum přinesl zajímavé výsledky. Potraviny prodávané ve stejném obalu v různých zemích EU se skutečně ve složení liší, neznamená to ale automaticky, že by se v Česku prodávaly horší potraviny.

Podle zveřejněné studie má jen třetina (31 %) z testovaných potravin stejné balení i stejné složení napříč evropskými státy. Podle Evropské komise ale neplatí, že se horší potraviny automaticky prodávají na východě Evropy.

 

Evropská komise testovala celkem 1 380 vzorků 128 různých potravin nakoupených v různých členských státech. Jen u devíti procent případů testy odhalily, že se výrobek lišil ve složení, ale prodáván byl v členských zemích v naprosto totožném obalu.

 

Rozdílné složení a alespoň částečně odlišené balení zjistil test u 22 % produktů, dalších 27 % mělo nejen rozdílné složení, ale výrazně jiné bylo také balení.

 

GALERIE: Dvojí kvalita potravin

1
/
10
Potraviny - 10

 

"Rozdíly ve složení produktu, které tato studie odhalila, nemohou být interpretovány jako rozdíly ve kvalitě potraviny," upozorňuje Evropská komise, že jiné složení automaticky neznamená horší kvalitu. "Nezpozorovali jsme také žádné spojení mezi různým složením produktů a geografickými regiony," dodala EU. Podle průzkumu by tedy nemělo znamenat, že na východě EU se automaticky prodávají horší potraviny.

 

Třeba Coca-Cola se v Evropě prodává ve dvou různých verzích lišících se podle toho, jestli je slazená cukrem, nebo glukózo-fruktózovým sirupem. Cukrem slazená verze převažuje, v Česku se ale prodává ta slazená sirupem. Stejně jako v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku. Ale i verzi slazenou cukrem koupíte ve východní Evropě – v Polsku, Estonsku, Litvě a Lotyšsku.

 

 

Mnohem více se liší pomerančová Fanta, kde rozdíl spočívá nejen v tom, jestli je slazena sirupem či cukrem, ale také v množství pomerančové šťávy. Podle výrobce je v 16 zemích, kde byl produkt vyhodnocován, dokonce 9 různých receptur. V ČR, Bulharsku, Litvě nebo Polsku je v něm 5 % pomerančové šťávy, v Dánsku jen 4,5 %, ve Francii to je 10 % a ještě 2 % citronové šťávy, v Itálii pak 12 % pomerančové šťávy.

 

Co naopak z testů vycházelo s identickým složením, byly třeba pizzy značky DrOetker, čokoládová pomazánka Nutella, bonbony Tic Tac, gumoví medvídci Haribo nebo kečup Heinz. Některé produkty se liší jen v některé zemi. Třeba pivo Heineken má ve všech zemích 5 % alkoholu, v Dánsku jen 4,6 %. V jedné z majonéz Heinz zase v celé EU používá výrobce řepkový olej, jen ve Španělsku sójový. Kompletní studii v angličtině najdete ZDE.
 

"Plošné testy v Evropské unii potvrdily, že dvojí kvalita potravin je závažný problém a její počáteční zpochybňování ze strany Evropské komise nebylo na místě. Výsledky společného testování ukázaly, že dvojí kvalita existuje u významné části testovaných výrobků," řekl v reakci na výsledky testů ministr zemědělství Miroslav Toman.

 

"Nejde o to, že některá verze stejně prezentovaného výrobku by byla zdravější nebo méně zdravá nebo nekvalitní. Jde o rozdílný podíl hlavních nebo charakteristických složek v daném produktu. Ten by měl být ve všech stejně prezentovaných výrobcích stejný. Nemůžeme připustit, aby v Unii existovali občané několika kategorií,“ dodal Toman.

 

Podle něj je řešením novela zákona, kteoru ministerstvo připravilo. V té je uvedeno, že je zakázáno uvádět na český trh potraviny "označené totožně s potravinou uváděnou na trh v jiném členském státě EU, ačkoliv potravina uváděná na trh v České republice má odlišné složení či vlastnosti". Za porušení bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.

vbo TN.cz