Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

maso z Polska

Opatření kvůli drůbežímu masu a salmonele nebude plošné

Nejdříve to bylo hovězí a teď drůbeží. České úřady už na příští týden chystají kontroly polského masa. Důvodem jsou opakované problémy s masem nakaženým salmonelou. Ministr zemědělství Miroslav Toman už kvůli tomu požádal o schůzku polského ministra Jana Ardanovského.

Ve čtvrtek 11. dubna to bylo 540 kilogramů, ve středu 17. dubna pak inspekce objevila další čtyři tuny. Téměř každý týden přijde zpráva o závadném mase z Polska. Čtyři tuny závadného drůbežího, o kterých veterináři informovali ve středu, putovaly do Zlínského kraje. Přes dvě tuny masa lidé zřejmě snědli.

 

"Pokud jde o polského ministra, odešel mu dopis s žádostí o schůzku. Předpokládáme, že by to možná šlo při příští radě ministrů," uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

 

Ministerstvo zemědělství se zatím dohodlo s veterináři na novém opatření. Nebude ale plošné, jako byla ta předchozí. "V případě pozitivního vzorku v tomto případě na salmonelu vydáme mimořádné veterinární opatření pro toho dovozce," vysvětlil Zbyněk Semerád ze Státní veterinární správy.

 

Bude mít povinnost nechat laboratorně vyšetřit i další zásilky, které pochází ze stejné země. Teprve potom může maso uvést na český trh. Nové opatření se má zatím vztahovat jen na drůbeží maso. Pokud se salmonela prokáže, musí se maso zlikvidovat. Dovozci jinak hrozí až 50milionová pokuta.

 

 

Od února do března v Česku platila mimořádná opatření kvůli hovězímu se salmonelou. Od plošného opatření se ale upustilo. "Tam jsme byli polskou stranou ujištění, že přijali dostatečná opatření, potvrdila i komise, že se ta situace zlepšila," doplnil Bílý.

 

Riziko nákazy je při tepelné úpravě masa podle veterinářů minimální. Bakterie salmonely zničí vaření při 70 stupních už po deseti minutách.
 

Linda Nguyenová / klma tn.cz / TV Nova