Moje země

Otestovali jsme ovoce z městských stromů. Výsledek vás překvapí!

Téma:

O ovoci, které roste přímo u silnice, se říká, že není zdravé. Nejen kvůli autům, ale i dalším vlivům civilizace. Otestovali jsme jablka utržená u pražské magistrály a v jedné obci na Sokolovsku. Výsledky jsou překvapivé!

Ovocných stromů ve městech je mnoho, ale kolikrát se jen válí nevyužité v příkopech u silnice. To se ale nelíbilo pětici kamarádů, která se přestěhovala do Prahy. "Začali jsme vyvíjet mapu veřejně přístupných ovocných stromů, kde si lidé mohou ovoce načesat," řekla Kateřina Kubánková, zakladatelka iniciativy Na ovoce, která se snaží lidi na městské ovoce upozornit. Lidé ale moc nevěří, že ovoce z městských stromů je nezávadné.

 

 

Proto se redaktoři TV Nova se rozhodli zjistit, jestli pití městského moštu není hazardování se zdravím. Vybrali tři místa pro sběr jablek na testování. Starou jabloň v pražském Braníku, kolem které projede za minutu zhruba dvacet aut. Jabloň u pražské magistrály, kterou míjí během jediné minuty stovka vozů. A poté ovocný strom z Lomnice na Sokolovsku, kde by kvalitu ovzduší mohl ovlivnit blízký povrchový důl nebo i začátek topné sezóny.

 

 

Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze tato jablka podrobili testu na přítomnost kovů i polycyklických aromatických uhlovodíků. Výsledky jsou překvapivé. "Ani jedno z jablek se nepřiblížilo k hranici norem, které stanovuje evropská legislativa a která se samozřejmě používá i v ČR. Ten nejvíc kontaminovaný výrobek dosáhl pouze 50 % limitu,“ okomentovala Jana Hajšlová, profesorka v oboru Chemie a analýza potravin VŠCHT. Což znamená, že jablka se dají bez problému konzumovat.

 

Nejvíc škodlivin v sobě měla jablka ze Sokolovska, následovala jablka z magistrály a nejlépe dopadlo ovoce z Braníku. Ale i přesto jsou všechny výsledky hluboko pod jakýmkoliv limitem. Dětskou přesnídávku z nich můžete udělat s naprostým klidem. Ani kovy se už dávno u ovoce od cesty nenacházejí.

 

 

Než si však nakrájíte městské plody, radí je profesorka Hajšlová pořádně umýt. A poctivě vyříznout zplesnivělé části, ať si do těla nezanesete mykotoxiny. Pak už je můžete bez obav zpracovat. Třeba v sadě na Klíčově, kde byla letos otevřena první veřejná sušírna s devíti dlouhými rošty.

 

Anketa

Jíte ovoce z městských stromů?

Hlasovalo 195 lidí.

Jen v hlavním městě je pod správou magistrátu okolo deseti tisíc ovocných stromů a každý rok se vysazuje pět set nových. "Překvapuje nás, jak málo lidé využívají ovoce z městských sadů. Naštěstí existují organizace, které nám pomáhají je propagovat tím způsobem, že veřejnost právě může sama vstupovat do sadů a sama česat," uvedl Jiří Rom, specialista péče o chráněná území za Magistrát hl. m. Prahy.

 

 

Tyto stromy přitom zabírají jen 50 procent toho, jakou rozlohu měly městské sady v padesátých letech minulého století. Po druhé světové válce ovocnářství zažívalo velký boom. Na konci devadesátých let ale kvůli velmi silným mrazům vymrzla naprostá většina českých sadů. Sady se postupně obnovují, ale než začnou všechny nosit tak hojně ovoce, chvíli potrvá.

 

VOYO

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Související témata:
Šárka Loukotová, ts TN.cz