SZPI

Otřesná hygiena, trus i mrtvé myši! Inspektoři museli uzavřít 14 prodejen potravin

Myš v prodejně
Zdroj: SZPI
Ilustrační foto
Martin Klícha
Martin Klícha
23.7. 2020 13:32
Téma:

Během nouzového stavu se inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřovali zejména na dodržování požadavků hygieny a bezpečnostních opatření v souvislosti s koronavirem. V květnu se ale vrátili ke standardním kontrolám. Kvůli nedodržení elementárních požadavků hygieny na prodejní ploše nebo v zázemí museli uzavřít už 14 prodejen potravin.

Myší výkaly, rozkousané potraviny a někdy mrtvé myši. To vše našli inspektoři při kontrolách maloobchodního prodeje po 17. 5. 2020 ve většině ze 14 provozoven, které museli kvůli nedodržení základních hygienických požadavků na prodejní ploše nebo v zázemí uzavřít.

 

"Výsledky kontrol ukazují, že situace v oblasti dodržování požadavků potravinového práva u některých provozovatelů zůstává na značně neuspokojivé úrovni," zhodnotil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

 

Kromě zanedbaných opatření proti hlodavcům k dalším prohřeškům patřil dlouhodobě zanedbaný úklid, v některých prodejnách byly znečištěné podlahy a prodejní regály, plísně v provozovně nebo dokonce v chladícím zařízení, někteří nezvládali odvážet odpad či špatně skladovali předměty, které nesouvisejí s prodejem potravin.

 

"Důsledná kontrola dodržování hygienických předpisů je podstatná zejména proto, že při jejich porušení nelze zaručit bezpečnost potravin uváděných na trh, ať jde o fázi výroby, transportu, skladování nebo prodeje," vysvětlil Kopřiva.

 

 

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v provozovně inspektoři na místě uloží zákaz užívání prostor, provozovateli nařídí, aby zjištěné nedostatky odstranil. Při další kontrole pak posoudí, jestli může podnik otevřít. Následně se řeší pokuta.

 

Přehled uzavřených prodejen potravin včetně zjištěných nedostatků najdete na portálu SZPI v sekci Uzavřené provozovny.

TN.cz