Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Ozkoušeli jste ovoce na grilu? Přinášíme šest božských receptů

ovocný špíz
Zdroj: Profimedia

Přejedli jste se špekáčků a masa? Neděste se dalšího grilování a udělejte si večer trochu jinak. Už jste slyšeli o grilovaném ovoci? Pro mlsné jazýčky je to jasná volba! Pojďte s námi vyzkoušet odlehčenou verzi grilování, která bude stejně chutná a zároveň inovující.

Jistě už se vám někdy stalo, že jste měli špekáčků plné zuby a chtěli trošku odlehčit svému žaludku. Možná jste někdy zažili, že v horku nemáte chuť na masité výrobky a raději byste si dali něco odlehčeného. Ovoce je skvělým tipem, který lehce zasytí a zároveň osvěží. Můžete ho připravovat v marinádě, nebo ogrilovat "jen tak". Pojďte s námi vyzkoušet šest receptů, které po ochutnání jistě zařadíte do vašeho jídelníčku.


Grilovaný ananas pro dospělé

Ingredience:

• 1 zralý, středně velký ananas
• med
• rum

Postup: Nejprve si připravíme ananas, který nakrájíme na kolečka a necháme odležet. Mezitím, si ve větší misce připravíme marinádu z medu a rumu, do které vložíme ananas a marinujeme minimálně 1, 5 hodiny. Naložená kolečka ananasu položíme na gril a opečeme z každé strany do zlatova. Na závěr přidáme navrch ananasu kopeček vanilkové zmrzliny. Takto připravený pokrm je výborný jako samostatný chod, nebo příloha k hlavnímu jídlu.

 


Banán v alobalu

Ingredience:
• banány (dle počtu osob)
• 2 lžičky třtinového cukru
• 4 lžíce nastrouhané hořké čokolády
• plátek másla

Postup: Nejprve si rozložíme alobal, ve kterém budeme banán grilovat. Připravíme si dvě misky. V jedné bude cukr a do druhé misky nastrouháme čokoládu. Banán rozpůlíme a obě půlky obalíme nejprve v cukru, poté v čokoládě. Obalený banán dáme do alobalu a poklademe plátky másla. Spojení másla s cukrem vytvoří dokonalou karamelovou chuť. Připravený balíček dáme na rošt a grilujeme přibližně 10 minut. Grilovaný banán je výbornou sladkou tečkou na závěr grilování.

 


Grilovaná broskev se zakysanou smetanou

Ingredience:
• 3 ks broskve
• med
• máslo
• hnědý cukr
• zakysaná smetana

Postup: Broskve rozpůlíme a zbavíme pecky. Nejprve každou půlku necháme chviličku opéct na grilu. Mezitím si připravíme alobal, do kterého následně vložíme broskev, kterou potřeme medem a posypeme troškou cukru. Nakonec na broskvičku položíme plátek másla, který nám dokonale zjemní chuť. Hotový balíček dáme na 15 minut grilovat. Chuť broskve je kyselá, proto se nemusíme bát, že cukr s medem bude moc sladký. Na hotovou broskev dáme lžíci zakysané smetany.


Grilovaná ovocná bomba

Ingredience:
• kousek melounu
• broskev
• ananas
• meruňky
• hroznové víno
• banán
• máslo
• třtinový, nebo hnědý cukr
• med

Postup: Vzhledem k tomu, že je ovocná bomba těžká, doporučujeme si alobal přeložit a udělat tak dvojitou vrstvu. Ovoce, které budeme grilovat, si nakrájíme na stejně velké kousky. Pokud necháme nějaké ovoce na větší kusy, může se nám stát, že nebude hotové. Všechno ovoce smícháme ve velké misce s medem, trochou cukru a rozpuštěným máslem. Hotovou směsí naplníme alobal a grilujeme 20-30 minut.

 

 

Salát z grilovaného melounu s balkánským sýrem

Ingredience:
• meloun
• balkánský sýr
• balsamico krém
• bazalka
• olivový olej

Postup: Jako první si nakrájíme meloun a ogrilujeme ze všech stran. Mezitím si připravíme velkou misku, do které nastrouháme balkánský sýr a zakápneme olivovým olejem. Grilovaný meloun přidáme k sýru, promícháme a posypeme nasekanou bazalkou. Hotový salát naservírujeme na talíř a zakápneme balsamico krémem. Tento salát se skvěle hodní na horké letní dny.


Ovocné špízy s kokosem

Ingredience:
• hroznové víno
• broskev
• banán
• ananas
• ostružiny
• strouhaný kokos
• med
• máslo

Postup: Na tento recept budeme potřebovat grilovací jehlice, na které postupně napícháme jednotlivé druhy ovoce. Hotové špízy nejprve pokapeme medem a poté obalíme v nastrouhaném kokosu. Položíme na rošt a grilujeme přibližně 20 minut. Hotové špízy můžeme namáčet v rozpuštěné čokoládě.

 

sik TN.cz