Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

černý čaj

Pesticidy či nevalná chuť: Test odhalil čaje, kterým je lepší se vyhnout

Sáčkový čaj
Zdroj: Profimedia
Ilustrační foto
Kateřina Sejková
Kateřina Sejková
Publikováno 25. 9. 2019

Nejen při podzimních večerech si mnozí lidé rádi dopřejí šálek černého čaje, přičemž většinou sáhnou po sáčcích. Ne všechny sáčkové čaje dostupné v supermarketech jsou ale kvalitní a chutné - většina z nich navíc obsahuje pesticidové koktejly.

Spotřebitelský časopis dTest se rozhodl zjistit, jak jsou na tom s kvalitou sáčkové černé čaje střední cenové hladiny, které běžně seženeme v supermarketech. Provedl proto test dvanácti z nich. "Nechali jsme je projít chemickými analýzami, při kterých jsme sledovali jak nežádoucí, tak žádoucí látky," uvedla šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmanová.

 

Kofein

Lidé čaj pijí nejen kvůli jeho chuti, ale také kvůli jeho povzbuzujícím účinkům. Za ně vděčí především kofeinu - nálev černého čaje je zhruba o polovinu slabší než káva. Konkrétní hodnoty ale závisí na druhu čajovníku a místu pěstování.

 

Množství kofeinu na šálek či plechovku

 

Největší koncentraci kofeinu dTest zjistil u dm Bio Schwarzer Tee. Druhý v pořadí byl Ahmad Tea English Breakfast, se kterým se dá ale připravit silnější nálev než u prvního, protože sáček obsahuje větší množství čaje. Nejméně kofeinu mají naopak čaje značky Albert, Jemča Pigi Čaj a Dukat English Breakfast.

 

Theobromin

Theobromin je látka, kterou mají lidé spojenou spíš s kakaem a která má také povzbuzující účinky, i když slabší než kofein. Nejlépe si v tomto testu vedl Ahmad Tea English Breakfast. Podprůměrných výsledků dostáhla naopak trojice Albert Černý čaj, Jemča Pigi Čaj a Tesco Black Tea.

 

Antioxidační účinky

Nejen povzbuzujícími, ale i antioxidačními účinky se mohou čaje pochlubit. Díky tomu dovedou zneškodňovat tzv. kyslíkové radikály, které mohou v těle poškozovat buňky nebo molekuly DNA. U čaje oolong a zaleného jsou tyto účinky silnější než u černého.

 

 

Test prokázal, že i u jednotlivých značek černých čajů se účinky liší. Nejlepší antioxidační schopnosti prokázaly Ahmad Tea English Breakfast, dm Bio Schwarzer Tee a Lipton Yellow Label. Nevalně si vedly Teekanne Black Label, Pickwick Ranní Classic, Jemča a Albert.

 

Polycyklické aromatické uhlovodíky

Tyto látky patří rozhodně mezi nežádoucí, protože mohou být rakovinotvorné. Do potravin se obvykle dostávají z vnějšího prostředí, například ze spalin. "Na tyto látky jsme narazili ve všech testovaných vzorcích, ale naštěstí v malém množství. Vůbec nejlépe dopadl čaj značky Old England, který byl téměř čistý," uvedla Hoffmannová.

 

Antrachinon

Antrachinon se obvykle řadí mezi pesticidy, ovšem v čajích se může objevit nejen jako pozůstatek postřiku proti škůdcům, ale také z papírových obalů. Obsah této škodlivé látky se pohyboval těsně pod povoleným limitem u značek Pickwick, Tesco, Jemča a Albert.

 

Pesticidy

Laboratoř dTestu pátrala po 600 látkách  a alespoň jednu z nich našla ve všech vzorcích. "Dobrou zprávou je, že zjištěné koncentrace jednotlivých pesticidů nepřekročily povolené limity. Horší zprávou je, že čaje měly problémy s pesticidovým koktejlem," tvrdí Hoffmannová.

 

Po jedné látce našli pouze v trojici čajů Albert, Lidl/Lord Nelson a Zlatý šálek. Nejvyšší počet pesticidů laboratoř naopak odhalila v Teekanne Black Label, Lipton Yellow Label a Ahmad Tea English Breakfast. "Našli jsme v nich 5 až 7 reziduí najednou," řekla Hoffmannová.

 

Chuť

Hodnotitelé nebyli nadšení z chuti žádného z testovaných čajů - většinou dostali jen průměrné známky. Nejméně jim chutnal černý čaj Albert kvůli své svíravé chuti a dřevité pachuti. Ta jim vadila i u značky Tesco. Nejlepší dojem na ně udělal Teekanne Black Label. Na kompletní výsledky testu se můžete podívat ZDE.

TN.cz