Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Obchodní sdělení
Toto je obchodní sdělení. Redakce TN.cz neovlivňuje jeho obsah.

Pohled do zákulisí: Takhle se vyrábí výborné moravské víno!

Vinařská sezóna právě vrcholí, a tak jsme se vyrazili podívat, jak taková kvalitní vína vůbec vznikají. A kam jinam, než na jižní Moravu? S otevřenou náručí nás přivítali ve vinařství Vinofol v jihomoravských Novosedlech!

Vinařství Vinofol založili bratři Foltýnovi v Novosedlech už v roce 1992. V současnosti hospodaří na 130 hektarech vlastních vinic na Mikulovsku – konkrétně v Pavlově, Mikulově, Novosedlech a v Novém Přerově. A k předním tuzemským lokalitám patří přirozeně i to nejkvalitnější víno.

Důraz na kvalitu potvrzuje i jeden z majitelů Richard Foltýn: "Věnujeme se převážně výrobě přívlastkových vín a kopírujeme požadavky trhu. To znamená, že vyrábíme jak pozdní sběry, výběry z hroznů, tak i třeba ledová vína, slámová vína nebo sekty," vyjmenovává produkci vinařství.

Vína jsou výjimečná mikroklimatem Pálavy, který definují vápencové spraše a teplé podnebí. Filozofií firmy je nepřetěžovat keře na vinohradu, a tak se ve Vinofolu snaží držet myšlenky "co keř, to jedna lahev kvalitního vína". Sběr hroznů na vinici navíc probíhá převážně ručně. To proto, aby se hrozny poškodily co možná nejméně.

Nenechte se napálit! Víte, jak poznat dobré víno? Poradíme vám!

Sběrem to ale pouze začíná a k chutnému moku je ještě dlouhá cesta. My jsme vinařství navštívili během sběru Sauvignonu, který bude možné ochutnat nejdříve až v květnu příštího roku: "To víno přijde ke kryomaceraci, což znamená vylouhování za nízkých teplot, abychom vytáhli co nejvíce aromatických látek z bobulí. Ale nesmíme to přehnat, aby nám nezačalo oxidovat," popisuje proces výroby druhý z bratrů Pavel Foltýn.

Po kryomaceraci se víno lisuje, odkaluje a dává se kvasit. Po prokvašení vína přijde na řadu jeho čištění, filtrace, zrání a konečně i stáčení do lahví. "Bílá vína lisujeme pod dusíkem a při sběru hroznů, hlavně pokud jsou vyšší teploty, tak víno zasypáváme ve vinici i ve vinařství suchým ledem, abychom zabraňovali oxidaci a uchovali hrozen v co největší kvalitě," vyzdvihuje péči o víno Pavel Foltýn.

Vinařství Vinofol z Novosedel se za posledních více než 20 let vyšvihlo mezi špičku mezi moravskými víny a v současné době se jedná o společnost s velmi rozvinutou distribuční sítí: "Věnujeme se hodně gastrozařízením a vinotékám. Pod názvem Vinotéka Vinofol provozujeme v současnosti kolem 40 vinoték v České republice a na Slovensku," dodává Richard Foltýn.

A kvalitu značky dokládají i četná ocenění, která vína sbírají na mezinárodních výstavách. Přesto je podle majitelů největším oceněním spokojený zákazník. Pokud byste chtěli poznat vinařství blíže, je k dispozici i degustační sklípek, ve kterém se skleničkou dobrého vína zakončujeme naší prohlídku i my. Tak na zdraví!

 

Komerční článek