Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

ANKETA srovnání

Obědy po revoluci: Na který kraj dopadly změny nejhůře? PŘEHLED

Jídelní lístek
Zdroj: Getty Images
Ilustrační snímek
Roman Dolejský
Roman Dolejský
Publikováno 13. 11. 2019

Většina lidí je spokojená s porevolučními změnami ve stravování. Mezi jednotlivými kraji jsou ale velké rozdíly. Spokojenější jsou také lidé s vysokoškolským vzděláním.

Se změnami obědových menu ve všední dny vzhledem k době před rokem 1989 je spokojených 60 procent lidí. Vyplynulo to z výzkumu společnosti Sodexo. Mezi jednotlivými kraji panují ale velké rozdíly. Zatímco v Libereckém kraji si změnu pochvaluje 77 procent lidí, v Ústeckém je to jen 40 procent.


Celkově jsou se změnami spokojenější spíše jedlíci v Čechách než na Moravě. Nejspokojenější se změnami jsou lidé v Libereckém a Jihočeském kraji a v Praze, naopak na Moravě spokojenost kolísá mezi 48 a 62 procenty.

 


Asi pětina lidí ráda vzpomíná na nízké ceny jídel za socialismu. Tento názor sdílejí hlavně lidé se základním vzděláním a výučním listem, kteří souhlasí asi ze čtvrtiny, naopak nejméně se s ním ztotožňují vysokoškoláci.

 


Podle Pavla Trmala, který před revolucí pracoval v podniku Restaurace a jídelny (RaJ) Praha 1, se ale do ceny tehdejšího jídla promítaly jen některé náklady, navíc se obyčejně nebrala v potaz marže.

Anketa

Kolik jste ochotní utratit za oběd?

Hlasovalo 203 lidí.

"Pamatuji si třeba, jak se vypravilo auto dopravního podniku do Modřic u Brna pro kuřata a ta se pak po kartonech prodávala za cenu, za kterou se nakoupila v Modřicích, takže náklady na auto a řidiče nikdo neřešil. Dnes se vyhodnocují veškeré náklady vztažené k závodnímu stravování extra, tedy i mzdy, vybavení, pronájem prostor, energie a samozřejmě suroviny," popsal Trmal.

 


Podle Českého statistického úřadu byla v roce 1989 průměrná mzda 3095 korun. V 2. čtvrtletí roku 2019 byla průměrná mzda 34 105 korun. V galerii si můžete prohlédnout jídelníčky z roku 1989 a následujících dekád, a srovnat ceny se současnou průměrnou cenou obědu v České republice, která je nyní 127 korun. Při přepočtu na tehdejší výplatu by tak průměrný oběd vyšel asi na 11 korun a 50 haléřů.
 

GALERIE: Jídelní menu

1
/
6
Zdroj: archiv Jiřího Eichnera
Dřívější jídelníčky - 6

 

Podívejte se na reportáž televize Nova o nakupování před rokem 1989:

 

TN.cz