Vánoční čas

Tohle cukroví ještě stihnete! Pavel Berky z Masterchefa ukázal, jak na to

Michaela Martínková
Michaela Martinková
17.12. 2020 17:46
Téma:

Do Vánoc už zbývá jen týden a přípravy na svátky se chýlí ke konci. Těsně před Vánoci už není prostor na velké pečení a v posledním týdnu je tak lepší vsadit spíše na nepečené druhy.

Nepečené cukroví, hlavně kokosové kuličky, patří mezi neoblíbenější druh cukroví soutěžícího v pořadu Masterchef Česko 2020 Pavla Berkyho. My jsme se za ním ještě před Vánoci vydali a zkusili si s ním jeden druh cukroví připravit.

 

Pavel nám prozradil recept na trdelníčky, které si velmi oblíbil a bude je určitě mít i na štědrovečerním stole. Trdelníčky se připravují z klasického kynutého těsta, na které budete potřebovat hladkou mouku, máslo, mléko, vajíčka, droždí, cukr a sůl.

 

Z mléka, droždí a cukru zadělejte kvásek a nechte vzejít. V druhé míse smíchejte mouku s vajíčkem a trochou soli. Potom obě směsi promíchejte a vytvořte těsto, které nechejte odpočívat zhruba hodinu. Z vláčného těsta potom odkrajujte malé kousky a válejte malé trdelníčky. Po upečení je obalte v cukru. K takovým trdelníčkům se podle Pavla hodí i vaječný likér, který si také každoročně sám připravuje.

 

 

 

Podívejte se na další rychlé recepty na cukroví, které ještě do Vánoc určitě stihnete připravit:

 

Kokosové kuličky
Suroviny:
150 g másla
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
120 g kokosu
Půl konzervy kondenzovaného slazeného mléka
Celé loupané mandle
Kokos na obalení

Postup:
Nejdříve si rozpusťte máslo s cukrem ve vodní lázni a nechte vychladnout. Přidejte půlku kondenzovaného mléka, kokos a promíchejte. Dejte na dvě hodiny ztuhnout do lednice. Potom tvořte kuličky, do středu dejte mandli a kuličku obalte v kokosu.

 

Kávová zrna
Suroviny:
350 g cukru moučka
1 lžíce mleté kávy
1 lžička rumu
50 g másla
50 g kakaa

Poleva:
100 g čokolády na vaření
1 lžička ztuženého tuku

Postup:
Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a zpracujte těsto, z něhož tvarujte kávová zrna. Stačí udělat kuličku a uprostřed čáru. Hotová zrna nechte ztuhnout v lednici. Potom si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s tukem. Zrna namáčejte do čokolády a nechte zaschnout.

 

Vosí hnízda
Suroviny:
120 g másla
3 lžíce mléka
120 g moučkového cukru
6 lžic rumu
300 g dětských piškotů
2 lžíce kakaa

Náplň:
120 g másla
120 g moučkového cukru
2 žloutky
Rum

Dětské piškoty na přiklopení

Postup:
Z uvedených přísad si vypracujte hladké těsto. To potom vpěchujte do formiček úlků vysypaných cukrem. Úly naplňte krémem a přilepte na piškot.
 

Související témata:
TN.cz