Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Připravte si dokonalého lososa na grilu! Jak následně využít zbytky?

Uzený losos na grilu podle Snídaně s Novou
Zdroj: Snídaně s Novou

Už jste přecpaní klobásek a hamburgerů a začínáte se bát o svou štíhlou linii? Co zkusit něco trochu zdravějšího, ale přesto si užít pořádný gastronomický zážitek? Losos je pro grilování skvělou volbou! Jelikož se i on stává grilovací klasikou, které už můžete být přejedení, přinášíme recept na uzenou variantu!

Losos se v Česku stává běžnou součástí všech jídelníčků, a tak není divu, že chtějí lidé zkoušet stále nové způsoby přípravy. Uzená varianta ještě není tak obvyklá, a proto může být zajímavým zpestřením vašeho menu. A pokud se vše nesní, nemusíte zoufat, můžete ho využít třeba na zítřejší oběd a udělat si z něj například krémové rizoto.


Uzený losos na grilu

Lososa naložte do směsi cukru a soli v poměru jedna ku jedné. Pořádně ho směsí zasypejte a nechejte přes noc v lednici. Druhý den lososa opláchněte vodou a vložte do grilu předehřátého na 110 stupňů. Griluje se přibližně 40 minut, pokud máte ale více času, klidně ho nechejte 3 hodiny na 80 stupňů.

 


K rybě podávejte zauzené brambory. Stačí je předem uvařit ve vodě a poté v grilu zaudit spolu s rybou. Lososa vám krásně doplní také salátek například z polníčku, rukoly a lollo rossa. Natrhaný salát zakápněte olivovým olejem a špetkou soli a na závěr do něj přidejte čerstvý kopr.


Lososa po uplynulé době vytáhněte z grilu, nalámejte na menší kusy a dejte na zauzené brambory. Pokapejte ho hořčičným dresingem, přidejte připravený salátek a na konec vše zakápněte citronem. Pokud se nesní všechen, můžete ho nechat vychladit a druhý den ho využít na přípravu oběda.

Uzený losos na grilu krok za krokem:


Krémové rizoto ze zbytků

Na základ tohoto rizota budete potřebovat rýži arborio a zeleninový vývar s trochou kurkumy. Rýži pomalu podlívejte vývarem a nechejte vyvařit. Poté k ní přimíchejte parmazán, který vám rizoto hezky zahustí. Máslo přidejte až na konec, nejlépe když už se vám rizoto nevaří. Pokud byste dali máslo ve chvíli, kdy je rizoto ještě stále horké, nepodaří se vám dosáhnout správné krémovosti.

 


Na vrch rizota poté naskládáte kousky lososa, který vám zbyl od předchozí grilovačky. Pokud vám nic nezbylo a stejně máte na tento recept chuť, použít můžete také parmskou šunku, nebo třeba grilovaný sýr. Rizoto ještě doplňte rukolou s olivovým olejem a solí a můžete podávat.

 

Krémové rizoto ze zbytků krok za krokem:

sik TN.cz