Expert z IKEMu: Umřít na rakovinu tlustého střeva je hloupost!
Hostem pořadu Vaše téma byl profesor Julius Špičák - expert na gastroenterologii. Odpovídal nejen na dotazy moderátorky Kláry Brunclíkové, ale i na vaše otázky.
Anketa
"Toto onemocnění vzniká z mozaiky tří faktorů - nadváha, kouření a genetika. Nadváha vyplývá z hyperkaloricky náročného stravování. Mnoho kalorií v malém objemu - z toho pak plynou ty problémy. Když se objeví první symptomy - krev ve stolici ( i když to může být příznakem také hemeroidů )- tak už je téměř pozdě," varuje expert z IKEMu.
A co je podle pana profesofa škodlivější - cukry nebo tuky? Tak zněl jeden z dotazů diváků na pana Špičáka. Jeho odpověď byla výmluvná: "Důležitý je výsledek - tedy člověk, který nemá nadváhu. Obezita je velký fenomén - například v Číně nebo Jižní Koreji. S tím je spojená pandemie cukrovky. Všechny nás ohrožuje obezita."
A je dokázaná závislost na sladkém? "Závislost může být na čemkoliv. Závislost na přejídání je objasněným fenoménem. Paradoxní je, že většina lidí chce hubnout, aby se mohla dosyta najíst," odpověděl pan profesor na další dotaz.
Pokud se na vaši otázku nedostalo v přímém přenosu, pan profesor Špičák na ni odpoví v následujících dnech zde:
Vaše téma s Juliem Špičákem
Profesor Špičák se narodil v roce 1952 v Praze. Je přednostou Kliniky hepatogastroenterologie v pražském IKEMu. Zabývá se především digestivní endoskopií, pankreatologií a problematikou transplantace jater.