Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Jiný původ masa

První výsledky kontrol masa v restauracích! Tyto podniky klamaly

Hovězí
Zdroj: Profimedia
Ilustrační foto

Potravinářská inspekce zveřejnila názvy restaurací, které vydávaly hovězí maso z jiné země za argentinské. V desítkách dalších případů neměly provozovny doklady o původu masa, dodaly je později.

Tři restaurace podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) klamaly zákazníky, když uvedly jinou zemi původu masa. V žádném z případů ale hovězí nepocházelo z problematických jatek v Polsku. Dosud provedli inspektoři více než 1100 kontrol.

 

V restauraci Mexita v Hradci Králové místo "argentinské roštěné - rib eye steaku z mladého býčka" servírovali maso z Brazílie. Také pizzerie Ciao v Děčíně zpracovala jako argentinské hovězí to z Brazílie. National restaurant v Mariánských Lázních pak místo carpaccia z jihoamarického hovězího nabízel maso z Nizozemska.

 

V celkem 48 případech provozovatelé nedokázali kontrolorům předložit nabývací doklady k surovinám, proto nebylo možné zjistit, z jaké země maso pochází. Inspektoři provozovatele vyzvali, aby doklady dodatečně zaslali.

 

 

"Ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu," doplnil mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal. O jaké provozovny šlo, ale inspekce neuvedla.

 

Inspekce se kontrolám masa v provozovnách i obchodech intenzivněji věnuje od vypuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím z Polska. "Mimo jiné ověřuje zejména pravdivost deklarovaných údajů o původu masa i korektní způsob uvádění informací pro spotřebitele," vysvětlil Pospíchal.

epa TN.cz