Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Recept na to nejlepší avokádové guacamole s domácími nachos!

avokádové guacamole
Zdroj: Profimedia

Čekáte na večer více přátel a nevíte, co jim připravit "na zobačku"? Avokádové guacamole je skvělým grilovacím parťákem, jelikož ho můžete využít jako přílohu ke grilované zelenině nebo masu, ale třeba i k domácím nachos. Tak či tak se po něm na stole jistě rychle zapráší!

Avokádo si získává stále více příznivců. Není se čemu divit, nejenom že je chutné, ale zároveň je také velmi zdravé. Kdo chce pár kilo zhubnout, určitě by ho měl do jídelníčku zařadit například v podobě guacamole. Tahle chuťová bomba je snadná na přípravu, a navíc se hodí v podstatě k jakémukoliv pokrmu.


Při nákupu avokáda si dejte opravdu velký pozor na jeho zralost. Pokud ho chcete spotřebovávat hned, vybírejte to, které se dá snadno zmáčknout, ale má stále pevnou slupku. Zároveň by nemělo být výrazně pomačkané a otlačené. Pokud na přípravu guacamole nespěcháte, nezralé avokádo vám doma v pokojové teplotě za pár dní také krásně dozraje.


Recept na guacamole

Ingredience:
• 1 velké zralé avokádo
• 1 stroužek česneku
• 1 červenou cibuli
• 7 cherry rajčat
• 1 limetka
• Sůl
• Pepř

Postup: Nejdříve si najemno nakrájejte cherry rajčata a cibuli. Poté si rozřízněte avokádo a vyndejte pecku (nůž zapíchněte do pecky a následně jím pootočte). Poté ho lžící vydlabejte a v mističce rozmačkejte vidličkou. Přidejte nakrájené ingredience a prolisovaný stroužek česneku. Vymačkejte si limetku a šťávu přilijte do směsi v mističce. Všechno pořádně promíchejte a na závěr dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí. Pokud máte rádi pálivější pokrmy, můžete přidat také chilli papričku.

 


Pokud nechcete podávat quacamole jen ke grilovaným pokrmům, skvěle se hodí zejména k nachos. Ty si můžete koupit v obchodě nejčastěji umístěné u brambůrků, ale pokud máte trošku času navíc a chcete se před ostatními pořádně vytáhnout, snadno si je připravíte i doma. Není to nic těžkého a navíc ještě ušetříte.


Domácí nachos

Ingredience:
• 2 hrnky hladké mouky
• 1 hrnek horké vody
• 6 lžic oleje
• 1 lžička soli

Postup: V míse smíchejte mouku, olej, vodu a sůl a vypracujte z nich hladké těsto. Následně si těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte tak, aby byly výsledné placky co nejtenčí. Těsto nakrájejte na trojúhelníčky a pečte v troubě do zlatova.


Tip: Jestli máte raději ochucené nachos, rozválené těsto posypte ještě navíc kořením podle chuti.

 


Čekáte více strávníků? Jednoduše výše napsané množství vynásobte dvěma. Guacamole s nachos mizí ze stolu obvykle vážně rychle, jakmile si totiž jednou na ten křupavý trojúhelníček naberete tuhle mexickou slast, těžko se dalšímu soustu odolává.

 

Uděláte proto lépe, když pro jistotu připravíte větší várku a případně si zbytek přendáte do menší nádoby. Stačí ho zalít trochou čisté vody, čímž vám zůstane avokádo zaručeně krásně zelené i do druhého dne. Ráno si ho můžete namazat třeba na toust a na vrch přihodit volské oko.

sik TN.cz