dobré na smažení

Velký test řepkových olejů: Tyto vás v kuchyni určitě nezklamou!

Test olejů
Zdroj: dTest
Vondřichová
Kristýna Vondřichová
Aktualizováno 21.1. 2020 13:07
Téma:

Řepkový, slunečnicový a olivový olej patří v Česku mezi nejpoužívanější. Zatímco před lety panovaly z řepkového oleje obavy kvůli obsahu kyseliny erukové, která může vážně poškodit srdce, dnes je právě řepkový olej nejvhodnější například na smažení. Informoval o tom časopis dTest.

Řepka v Česku zaujímá zhruba 83,5 % plochy vyhrazené pro pěstování olejnin. Z testovaných 17 druhů řepkového oleje jich z České republiky pocházelo sedm, dva byly z Maďarska, čtyři z Německa, jeden z Rakouska, jeden bez označení země původu a dva z Evropské unie. Z celkem 17 různých řepkových olejů ve spotřebitelském testu nepropadl žádný a každý z nich dosáhl alespoň hodnocení "dobrý".

 

Do testu byly z českých produktů zařazeny řepkový olej Collini (cena za litr 39,90 Kč), Glencore Rodinná edice "Pro mne" (cena za litr 42,90 Kč), Kaufland/K-Classic Refined Rapeseed Oil (cena za litr 26,90 Kč), řepkový olej Lukana (cena za litr 42,90 Kč), Manka Řepkový olej (cena za litr 49,90 kč), Zlatá Haná Řepkový olej + vitamín D (cena za litr 44,90 Kč) a Albert Řepkový olej (cena za litr 29,90 Kč).

 

 

Původem maďarské řepkové oleje zastupoval Globus Řepkový olej (cena za litr 26,90 Kč) a Penny Řepkový olej (cena za litr 21,90 Kč). Z Německa pocházel Natives Kaltgepresstes Rapsöl (cena za litr 119,80 Kč), vyrobený pro značku Globus, Amphora Řepkový olej (cena za litr 44,90 Kč), Brändle Vita Rapeseed Oil (cena za litr 79,90 Kč) a Brölio Jedlý řepkový olej jednodruhový (cena za litr 39,90 Kč).

 

Řepkový olej s neuvedenou zemí původu byl vyrobený pro značku Lidl a jednalo se o Vita D'or Řepkový olej za 26,90 korun za litr. Rakouskou produkci zastoupil Rapso Rostlinný řepkový olej za 106,50 korun za litr. "Země původu EU" bylo uvedeno na Palma Raciol (cena za litr 39,90 Kč) a Tesco Olej řepkový (cena za litr 39,90 Kč). V prvním případě bylo za výrobce označeno Slovensko, ve druhém Česko.

 

GALERIE: Test olejů

1
/
17
Zdroj: dTest
Test olejů - 1

 

V testu mezi oleji poměrně překvapily vzorky Kaufland/K-Classic Refined Rapeseed Oil a Lidl Vita D'or Řepkový olej, které vyšly jako jedny z nejkvalitnějších. Podle názoru odborníků je lze označit za výhodný nákup a jejich použití v kuchyni se rozhodně není třeba bránit.

 

Řepkový olej je pro svůj vysoký obsah kyseliny olejové vhodný pro využití v teplé kuchyni i při smažení, na rozdíl od slunečnicového oleje. Ten je vhodný pouze k takové tepelné úpravě, při které teplota nepřesáhne 180 °C.

 

 

Všestranný je ovšem jen rafinovaný řepkový olej, neplatí to pro nerafinovaný lisovaný zastudena. Řepka totiž přirozeně obsahuje kyselinu erukovou, která při nadměrné konzumaci může poškodit srdce. Podle předpisů jí řepková semena nesmí obsahovat více než 2 %. Pěstitelé si tak pomáhají šlechtěním speciálních nízkoerukových odrůd.

 

"Analýza mastných kyselin ukázala, že v žádném z testovaných olejů limit nebyl překročen a nebylo zjištěno ani falšování řepkového oleje jiným," řekla Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

 

 

Nerafinovaným olejům je třeba se při smažení vyhnout úplně. Čím méně je totiž olej odolný vůči zahřívání, tím více kouří. Nerafinované, zastudena lisované oleje v testu zastupoval Natives Kaltgepresstes Rapsöl značky Globus. Ten měl při hodnocení "sníženou laťku" na mírnější limity. I tak ale vykazoval nižší tepelnou odolnost.

 

Při testování se odborníci zaměřili zejména na složení, bezpečnost, chuťové vlastnosti, kondici a stabilitu. "Mezi nejdůležitější znaky kvality řadíme takzvaná tuková čísla, která vypovídají o žluklosti oleje a o jeho stabilitě. Sledovali jsme, jak dlouho olej vydrží vzdorovat vyšší teplotě, než se v něm začnou vytvářet peroxidové produkty žluknutí," vysvětlila Hoffmannová.

 

 

Pro tyhle sledované parametry ale v Česku neexistují žádné limitní normy, takže dTest při testování použil německou směrnici. Všem testovaným olejům se ale jejím požadavkům vyhovět nepodařilo.

 

Kondice oleje se určuje obyčejným ochutnáním. Lze tak zjistit, nakolik je vůně oleje příjemná, jeho chuť, případnou palčivost nebo přítomnost cizích pachů a chutí. Podle odborníků si byly testované oleje velmi podobné a vyčníval mezi nimi jen jediný nerafinovaný "kousek" od značky Globus. Ten si odnesl uspokojivé hodnocení, přestože se u něj objevila nepříjemná žluklá chuť.

 

 

V rámci testů se zjišťovala i přítomnost více než 300 různých pesticidů, včetně rakovinotvorného glyfosátu. Ze všech 17 testovaných olejů jich obsahovaly pesticidy pouze tři. Ani jeden z nich nepřekročil pětinu povoleného limitu.

 

Glyfosát se neobjevil v žádném ze vzorků, což může být důsledkem procesu rafinace, který může některé nežádoucí látky zničit. Jiné ale často vytváří a to včetně karcinogenních. Testované oleje naštěstí žádné z těchto látek neobsahovaly.

TN.cz