gastronomický segment

Restaurace shání zákazníky, vydavatelé stravenek zavádí cash back

Sněmovna podpořila takzvaný stravenkový paušál
Zdroj: TV Nova
Martin Klícha
Martin Klícha
1.11. 2020 5:30
Téma:

Druhá vlna koronaviru drtivě postihla také gastronomii. Některé restaurace zavřely v době omezení úplně, jiné vydávají jídlo s sebou. Největší vydavatelé stravenek již zareagovali na výzvu a oznámili své podpůrné programy. A jde nejen o snížení provizí, zákazníkům nabízí také například takzvaný "cash back", tedy peníze zpět.

Pro gastronomický segment je podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) velmi důležité, aby dostal podporu nejen v době omezení a uzavření provozů, ale i v následujícím období. Dotace na mzdy, nájmy a další podpůrná opatření pomohou některým podnikům nelehkou dobu přežít, následně je ale nutné přitáhnout zákazníky.

 

Na výzvu asociace už reagovaly stravenkové firmy jako Sodexo, Enderned a UP, aby postiženým provozům odlehčily. Podpora nespočívá jen ve snížení provizí, podle AMSP ČR jde také například o cash back, který má nalákat zákazníky zpět do restaurací.

 

Cash back je program, kdy má zákazník možnost získat zpět někdy i několik procent z dokončeného nákupu. Zákazníci by tak při používání stravenek měli získat od poskytovatelů část peněz za stravování v restauracích zpět.

 

K lákání zákazníků do restaurací směřují různé podpůrné programy stravenkových společností a podle AMSP ČR by ke stejnému cíli měl směřovat i stát.

 

 

"Chceme proto nadále usilovat o dočasné snížení DPH na stravovací služby, legalizaci spropitného a úpravu plánovaného stravovacího paušálu tak, aby byla zajištěna jeho účelovost. Tedy že příspěvek zaměstnanců bude skutečně utracen za jídlo a nedojde tak k poklesu tržeb restaurací a kantýn. Případně o odložení paušálu na čas prosperity," uvedl garant projektu Moje restaurace AMSP ČR Luboš Kastner.

 

"Podle studie Institutu oceňování majetku VŠE by současný návrh neúčelového stravovacího paušálu znamenal pro gastro sektor snížení tržeb o 35 miliard korun, což jde proti podpoře, kterou se snažíme gastro sektoru zajistit," dodal Kastner.

 

Restauratéři s návrhem nesouhlasí, podle nich je může ohrozit:

TN.cz