Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 22.3. 2019 16:51
Léčivé účinky

Sezóna medvědího česneku je tu! Tyto recepty dělají zázraky

Zdroj: TV Nova

Na mnoha místech Česka už roste medvědí česnek. Pokud nemáte oblíbenou lokalitu nebo se bojíte záměny s jedovatou rostlinou, nezoufejte. Bylinu bude po celé jaro možné zakoupit na různých trzích. Načerpejte inspiraci z našich receptů.

Medvědí česnek najdete na vlhčích, stinných místech, kde tradičně vytváří husté porosty. Vyskytuje se kolem potoků a především v lužních a listnatých lesích. Často ale roste v národních parcích a chráněných oblastech, kde se trhat nesmí. Hrozí za to pokuta až sto tisíc.

 

V přírodě mohou navíc lidé medvědí česnek zaměnit za jedovaté rostliny. Jeho listy se totiž podobají těm konvalinky vonné nebo ocúnu lesního, který ale v lesích nenajdete. Oblíbenou bylinu si můžete ale koupit i na různých farmářských trzích, případně v dobře zásobených obchodech.

 

Kromě toho, že medvědí česnek výborně chutná, má také mnoho léčivých účinků. Patří mezi oblíbené detoxikační potraviny, které pomáhají s jarní očistnou kúrou. Snižuje také krevní tlak, uvolňuje zanesené cévy, pomáhá s křečemi v podbřišku i při léčbě mykóz a plísní.

 

 

Pokud chcete, aby vám listy medvědího česneku vydržely několik dní, musíte jim dopřát vláhu. Můžete je umístit do vázy s vodou, případně zabalit do vlhké utěrky a dát do lednice, kde nezvadnou zhruba tři dny. Nasekané na menší kousky vydrží také v mrazáku.

 

Nejlepší je medvědí česnek jíst zasyrova. To ale neznamená, že musíte chroupat samotné listy, i když salát z nich je přímo dokonalý. Z listů se dá ale jednoduše připravit pomazánka nebo jimi ochutit olivový olej. Načerpejte inspiraci v našich receptech.

 

Pesto z medvědího česneku

100 - 150 g medvědího česneku

50 g kešu nebo piniových oříšků (nesolených)

50 g nastrouhaného parmazánu nebo pecorina

150 ml panenského olivového oleje

sůl a pepř

 

Listy medvědího česneku omyjte, usušte a rozmixujte s trochou soli. Přidejte zbylé suroviny a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Pesto pak skladujte v uzavřené nádobě v lednici, případně v mrazáku. Hodí se do těstovin, na steak místo bylinkového másla nebo místo pomazánky.

 

 

Salát s medvědím česnekem

3 větší rajčata

okurka

300 g medvědího česneku

mozzarella

olivový olej

sůl a pepř

 

Medvědí česnek omyjte, usušte a natrhejte nebo nakrájejte do větší mísy. Rajčata a okurku nakrájejte na kostičky, mozzarellu natrhejte nebo nakrájejte a vše přidejte k listům. Můžete použít i jinou zeleninou, fantazii se meze nekladou. Zakápněte olivovým olejem, ochuťte solí a pepřem a promíchejte.

 

Rizoto s medvědím česnekem

150 g rýže arborio (kulatozrnné)

150 g medvědího česneku

menší cibule

100 g parmazánu

50 ml suchého bílého vína

500 ml vývaru

25 g másla

olej, sůl a pepř

 

Cibule nakrájejte najemno a zpěňte ji na rozehřátém oleji. Přidejte nevařenou rýži, krátce ji orestujte a přilijte bílé víno. Až se téměř celé odpaří, přilijte vždy naběračku vývaru a nechte ji také vyvařit. Pokračujte, dokud nebude rýže na skus. Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte do rizota máslo a asi polovinu parmazánu. Servírejte posypané nakrájeným medvědím česnekem a parmazánem.


 

Polévka z medvědího česneku

2 větší brambory

300 g medvědího česneku

1 litr vývaru

150 ml smetany na vaření

sůl a pepř

chléb, bageta nebo toastový chléb na krutony

 

Brambory nakrájejte na kostičky a uvařte ve vývaru. Ochuťte ho solí a pepřem. Až brambory změknou, přidejte nakrájený medvědí česnek. Polévku rozmixujte dohladka a vraťte na plotýnku. Jakmile začne znovu vařit, přimíchejte smetanu. Během vaření nakrájejte chléb nebo bagetu na kostičky a osmažte je na pánvi. Talíř polévky vždy doplňte krutony a natrhanými lístky medvědího česneku

 

 

Quiche s medvědím česnekem

listové nebo křehké těsto

3 vejce

200 g nastrouhaného sýru (nejlépe gruyére, ale postačí i eidam)

200 ml zakysané smetany (alespoň 20 %)

150 g medvědího česneku

sůl a pepř

 

Listové těsto rozválejte a vložte do formy. Dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a nasypte do formy syrové fazole, čočku nebo rýži. Dejte předpéct do trouby zapnuté na 180 stupňů asi na 10 minut.

 

Vejce rozšlehejte vidličkou nebo metlou, přidejte zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr. Znovu promíchejte, směs by neměla být přímo tekutá, ale stále se dát lít. Osolte, opepřete a přidejte nasekaný medvědí česnek.

 

Z formy odstraňte papír i s fazolemi, čočkou nebo rýží a na těsto nalijte připravenou směs. Předtím můžete těsto poklást oblíbenými surovinami - slaninou, rajčaty, grilovanými kuřecími kousky nebo třeba prosciuttem. Pečte na 180 stupňů asi 30 minut.

epa TN.cz